Узбекистан без попередження припинив постачання газу в Таджикистан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан без попередження припинив постачання газу в Таджикистан

Енергетика
508
Узбекистан без попередження повністю припинив постачання природного газу в Таджикистан, повідомляє таджицьке МЗС. У зв'язку з цим узбецький президент Іслам Карімов отримав через посла лист від глави Таджикистану Емомалі Рахмона.
Півтора місяця тому "Узтрансгаз" підняв ціну на газ, експортований у Таджикистан. Газ подорожчав на 26 дол - до 311 дол за тис. куб. м. Крім того, минулого року Узбекистан недопоставив в сусідню країну 20 млн куб. м газу (за планом - 180 млн куб. м).
Природний газ, імпортований з Узбекистану, здебільшого використовувався Таджицьким алюмінієвим заводом. Таджицька сторона в минулому році кілька разів робила спроби підписати контракт на постачання газу на 2012 р. Проте щоразу узбецька компанія відкладала прохання своїх таджицьких колег. Перший віце-прем'єр Узбекистану Рустам Азімов пояснив, що питання щодо постачання та продажу узбецького газу з основними споживачами, тобто з Росією і Китаєм, залишається невирішеним, і в зв'язку з цим "підписання контракту з Таджикистаном не видається можливим".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас