У Єгипті почався третій етап виборів до Народної асамблеї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Єгипті почався третій етап виборів до Народної асамблеї

118
У Єгипті стартував третій і заключний етап виборів до Народної асамблеї - нижньої палати національних законодавчих зборів, повідомляє Reuters. Виборчі дільниці в не охоплених голосуванням провінціях: Дакахлія, Гарбія, Матрух, Мінья, Нова долина, Північний Синай, Кена, Кальюбія і Південний Синай - відкрилися о 8 годині за місцевим часом. Як і перші два етапи - третій буде проходити протягом двох днів.
За підсумками двох турів більшість голосів у Народній асамблеї закріпили за собою представники ісламістських партій. Зокрема, Партія свободи і справедливості, яка представляє релігійну асоціацію "Брати-мусульмани", і партія консерваторів-салафітів "Ан-Нур" разом отримали більше 60% народної підтримки. Єгипетський блок, який представляє коаліцію ліберальних партій, набрав близько 15%. Перші два етапи голосування проходили 28 і 29 листопада та 14 і 15 грудня 2011 р. відповідно.
З 508 депутатів нижньої палати 10 призначаються Президентом (нині його роль відіграє владна Вища рада Збройних сил), з решти 498 дві третини, 332 депутата обираються за партійними списками, а решта 166 - за мажоритарним принципом. З 270 депутатів верхньої палати 180 будуть обрані, ще 90 пізніше призначить обраний в першій половині наступного року новий Президент Єгипту.
Варто зазначити, що в третьому турі будуть голосувати населені християнами-коптами південні райони країни, а також провінції Синайського півострова. У випадку з Синаєм місцеві жителі, що живуть за рахунок туристичного сектора, неодноразово висловлювали побоювання про введення норм шаріату і щодо іноземних гостей, що, швидше за все, відіб'ється на відвідуваності курортів Червоного моря. Виходячи з цього очікується, що цього разу ісламістські партії отримають менше голосів, ніж раніше.
Дані вибори в законодавчі збори є першими з моменту відходу у відставку екс-президента Єгипту Хосні Мубарака. Він правив країною майже 30 років і був змушений залишити свій пост на тлі масових протестів, так званої "арабської весни".
Виборчі органи Єгипту також готуються провести голосування з вибору представників до Ради шури - верхньої палати законодавчих зборів, воно пройде 29-30 січня і 14-15 лютого 2012 року.
"Брати-мусульмани", інтереси яких представляє Партія свободи і справедливості, раніше заявили, що готові створювати широку коаліцію з іншими партіями, що пройшли в парламент.
На думку експертів, у перемозі радикалів немає нічого дивного. "Брати-мусульмани" протягом багатьох років боролися зі світським урядом Мубарака, використовуючи в тому числі і методи терору. Що ж до ліберальних партій, то вони виникли відносно недавно і маловідомі виборцям.
Можлива перемога ісламістів на виборах турбує не тільки міжнародне співтовариство (зокрема США та Ізраїль), а й військову владу Єгипту.
Зазначимо, Єгипет може стати третьою країною арабського світу, до влади в якій цього року прийшли ісламісти. У Тунісі на виборах наприкінці жовтня перемогла ісламістська партія "Еннахда" ("Відродження"). Її підтримали близько 40% виборців. Лідером партії є Рашид Ганнуші, який понад 20 років перебував у вигнанні через незгоду з колишнім керівництвом країни. Перемога "Еннахди" стала першим успіхом для подібних партій в арабському світі з 2006 р.: тоді в Палестині виграв вибори рух "Хамас". У 1991 р. ісламісти здобули перемогу в Алжирі, але армія анулювала результати голосування. У листопаді помірна ісламістська "Партія справедливості і розвитку" перемогла на виборах в Марокко.
Нагадаємо, Єгипет став другою країною, де стався переворот під час так званої "арабської весни". Під тиском населення екс-президент країни Мубарак 11 лютого 2011 р. пішов у відставку. Владу в країні захопили військові. Нагадаємо, суд над Мубараком був відкладений до 28 грудня. Проте демонстранти практично відразу звинуватили нову владу в перевищенні повноважень, а саме у використанні військових трибуналів замість звичайних судів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас