Вчинено замах на міністра фінансів Іраку: двох його охоронців поранено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчинено замах на міністра фінансів Іраку: двох його охоронців поранено

Кримінал
165
Двоє охоронців міністра фінансів Іраку Рафі аль-Есаві напередодні ввечері отримали поранення при вибуху фугасу, закладеного на маршруті кортежу високопоставленого чиновника, який прямував до Багдада. Про це повідомив представник міністра Заїд Мухаммед, передає Reuters.
Інцидент стався в районі м. Аль-Ішаки в 100 км на північ від столиці країни. Глава іракського Мінфіну повертався до Багдада з похорону в провінції Салах-ед-Дін.
"Метою атак був кортеж Рафі аль-Есаві", - зазначив Мухаммед.
Замах стався на тлі поглиблення внутрішньополітичної кризи в країні, яку 18 грудня 2011 р. покинули останні американські військові.
Суть нового конфлікту - зміцнення позицій представників влади від шиїтів в країні.
Нагадаємо, 26 грудня минулого року, в результаті вибуху біля будівлі Міністерства внутрішніх справ у Багдаді 7 людей загинули і понад 30 були поранені. Теракт здійснив смертник на замінованому автомобілі, повідомила іракська поліція. Серед загиблих - четверо співробітників поліції.
Зазначимо, кількома днями раніше в місті відбулася ціла серія вибухів, в результаті якої загинули 72 людини. При цьому близько 217 осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості.
Під удар терористів потрапили дев'ять районів Багдада, три з них у центральній частині міста, а інші в найближчих передмістях. Варто зазначити, що атаки відбувалися по всьому периметру міста.
Новий спалах насильства стався на тлі політичного конфлікту між урядом Іраку, в якому переважають шиїти, і віце-президентом, представником сунітської громади Таріком аль-Хашемі, обвинуваченим в організації низки вбивств.
Нагадаємо, 19 грудня 2011 р. Міністр внутрішніх справ країни підписав ордер про арешт віце-президента Таріка аль-Хашимі. Приводом для вжиття заходів проти такої високопоставленої особи послужили свідчення трьох його охоронців.
Вони повідомили слідству, що він є керівником терористичної мережі, яка протягом останніх років неодноразово проводила теракти по всій країні. Сам аль-Хашимі відкинув усі висунуті проти нього звинувачення, назвавши їх провокацією, спрямованою на усунення його з посади.
Крім того, він звинуватив прем'єр-міністра країни Нурі аль-Малікі в бажанні "монополізувати весь законотворчий процес", оскільки в даний момент партія віце-президента "Аль-Іракія" бойкотує засідання і за це її депутатам загрожує виключення.
Нагадаємо, до початку конфлікту, останній великий теракт в Багдаді стався на початку листопада: в результаті потрійного теракту на ринку загинули 10 людей, більше 20 отримали поранення. Вибухи прогриміли в центральному районі Багдада Шур’я на жвавому ринку, де городяни робили покупки до свята Ід-аль-Адха.
Варто зазначити, що в середині грудня 2011 р. США завершили військову кампанію в Іраку, що тривала з 2003 р. Останні частини збройних сил США залишили Ірак вранці 18 грудня минулого року. Колона з 110 бойових машин з військовослужбовцями США перетнула кордон з Кувейтом. В Іраку залишилися американські військовослужбовці при посольстві США.
Після відходу американських військ з Іраку значно погіршилася обстановка в країні, де зберігається протистояння між шиїтською владою і сунітами. Значно зросла загроза нових терактів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас