Грищенко: "Південний потік" є політичним, а не економічним проектом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко: "Південний потік" є політичним, а не економічним проектом

Енергетика
287
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає газотранспортний проект "Південний потік" політичним, а не економічним проектом. Про це він заявив на сторінці свого акаунту в Twitter.
"Південний потік - політичний, а не економічний проект. Українська ГТС залишається найефективнішим шляхом поставки газу в Європу", - йдеться в повідомленні Грищенка.
Цією своєю заявою Грищенко повторив оцінку експертів щодо ще одного масштабного російського проекту - "Північного потоку", який також охрестили політичним.
Нагадаємо, вчора Туреччина дала згоду на проведення газопроводу "Південний потік" по своїй території. "Дозвіл на будівництво, отриманий від Туреччини, - це серйозне підтвердження, що проект буде побудований в суворій відповідності з графіком, а саме до кінця 2015 р.", - зазначив голова "Газпрому" Олексій Міллер за підсумками підписання документа.
У той же час, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв учора повідомив, що "Газпром" не планує відмовлятися від "Південного потоку" навіть у разі досягнення домовленостей щодо газотранспортної системи (ГТС) України. Він зазначив, що навіть вважаючи "Північний потік", "Південний потік" і Nabucco Європі все одно буде не вистачати близько 15-20 млрд куб. м газу на рік, тому відмовлятися від "Південного потоку" не має сенсу.
Зазначимо, Росія в переговорах з Україною про зниження цін на російський газ вимагає натомість від Києва передачі половини прав на управління місцевою ГТС. У відповідь Україна запропонувала РФ створити тристоронній консорціум за участю ЄС з управління ГТС в обмін на знижку на газ. Однак ця пропозиція не влаштувала Москву, яка поки що не йде на поступки.
Раніше Президент Віктор Янукович на щорічній зустрічі Yalta European Strategy повідомив, що Київ запропонував Брюсселю і Москві альтернативний варіант, який має влаштувати всі сторони. "Ми пропонуємо нашим партнерам в Європі і Росії гнучкий підхід до модернізації української газотранспортної системи та будівництва "Південного потоку" - він повинен пройти по півдню України. Така можливість є", - заявив Янукович.
Він зазначив, що вартість такого проекту буде в 5 разів нижчою, ніж нинішній проект "Південний потік", що оцінюється в 25 млрд євро.
Як повідомляв тоді "Комерсант-Україна", в Росії ініціативи України сприйняли зі скепсисом. Заступник голови Держдуми РФ Валерій Язєв назвав прокладку газопроводу через територію України економічно невигідною для ЄС. "Вся ідея "Південного потоку" - прибрати ризики транзиту газу через Україну. А за пропозицією Віктора Януковича, ми зі 142 млрд кубометрів газу на рік українського транзиту дамо йому під контроль ще 63 млрд кубометрів на рік. Я думаю, це рішення не прийме ні Росія, ні ЄС", - заявив Язєв.
Нагадаємо, 26 грудня Міллер натякнув, що доля газопроводу "Південний потік", введення якого дозволило б РФ відмовитися від транзиту експортованого до Європи російського газу через Україну, залежить від результату російсько-українських переговорів. "Газпром", який досі не ставив під сумнів реалізацію Південного потоку, заявив, що спосіб транзиту залежить від поступливості України: "Південний потік завжди був прив'язаний до України", - поширив "Газпром" слова глави концерну.
Раніше глава фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов повідомив, що у разі запуску "Південного потоку" і повного запуску "Північного потоку" українська ГТС буде прокачувати лише 40 млрд куб. м на рік. За словами Єфремова, такі обсяги ледве дозволять утримувати ГТС на рівні рентабельності, тому Україна продовжує активні переговори про створення газотранспортного консорціуму.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи.
Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м на рік. Дві третини його потужностей може бути заповнено "старим" газом - з уже існуючих трубопроводів. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадає на морську частину.
Партнерами "Газпрому" (50%) в проекті виступають французька EdF, німецька Wintershall Holding (по 15%) і італійська ENI (20%).
Варто також додати, що країни Західної Європи не схвалюють проект будівництва "Південного потоку", оскільки раніше вони розробили проект газопроводу Nabucco, мета якого - забезпечити альтернативний російському транзит газу з Центральної Азії до країн Євросоюзу. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану.
У травні 2011 р. консорціум Nabucco переніс початок будівництва свого газопроводу з 2012 р. на 2013 р., а початок постачань газу по ньому - на 2017 р.
Енергокомісар Євросоюзу Гюнтер Еттінгер розкритикував проект газопроводу "Південний потік". Він заявив, що російський проект - спроба перешкодити розвитку альтернативного газопроводу Nabucco, будівництво якого ще не почалося, однак активно підтримується Європою. За словами енергокомісара, "Південний потік" не змусить ЄС відмовитися від Nabucco, мета якого - диверсифікувати поставки газу на європейський ринок. Ще на початку року міністр промисловості Італії Паоло Романі висловлював думку, що проекти Nabucco і "Південний потік" несумісні один з одним.
Нагадаємо, 8 листопада країни-учасниці проекту Nord Stream - Росія, Німеччина, Голландія і Франція ввели в експлуатацію першу нитку газопроводу "Північний потік". Газопровід запрацює з потужністю 1 млн куб. м газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд куб. м газу на рік. Газопровід "Північний потік", вартість якого, за різними даними, становить від 7,3 до 8,8 млрд євро, прокладений по дну Балтійського моря. Його протяжність перевищує 1,2 тис. км. "Газпрому" належить 51% в проекті, німецьким Wintershall і E.ON - по 15,5%, французькій GDF Suez і голландській Gasunie - по 9%.
Сьогодні Міллер повідомив, що "Газпром" планує будівництво третьої і четвертої гілок "Північного потоку". Таке розширення газотранспортної системи, за словами Міллера, дозволить довести сумарний експорт газу через "Північний потік" до 110 млрд кубометрів на рік.
Експерти неодноразово зазначали, що "Північний потік" - це не стільки економічно вигідний проект, скільки геополітична авантюра Росії, яка таким чином хоче економічно впливати на сусідні країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас