Азаров вкладеться в віртуальний фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров вкладеться в віртуальний фонд

Казна та Політика
372
З 2012 р. з ініціативи Кабінету міністрів України повинна буде почати свою діяльність нова державна позабанківська фінансово-кредитна установа "Фонд підтримки малого інноваційного бізнесу". Фонд буде здійснювати різноманітну фінансову підтримку інноваційних проектів у малому бізнесі і, насамперед, у галузі високих технологій, обіцяють чиновники.
"Сьогодні банки кредитують малий бізнес, але обсяги таких кредитів обмежені, а відсоткові ставки досить високі. Основна причина - високі кредитні ризики", - коментує урядову ініціативу аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова. Як пояснює експерт, банки обмежують кредитування даного сегмента через низьку прозорість малого бізнесу, невисоку кредитну дисципліну, відсутність ліквідних застав і нестачу позитивної кредитної історії. Показник проблемних кредитів, наданих малому бізнесу в загальному портфелі, за її інформацією, один з найвищих - на рівні 21%.
Втім, одним лише створенням "Фонду підтримки малого інноваційного бізнесу" навряд чи вдасться вирішити проблему доступності кредитних ресурсів для малих підприємств. Адже навіть при частковій компенсації відсоткової ставки обсягу майбутніх коштів, як говорить аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий, буде все ще недостатньо для задоволення апетитів МСБ. "Малий бізнес, включаючи інноваційну його складову, зможе отримати фінансування під прийнятні відсоткові ставки тільки за умови досягнення макроекономічної стабільності, низького рівня інфляції та підвищення довіри до гривні як до інвестиційного інструменту", - запевняє Лозовий.
В цілому ж, на його думку, підтримку малого інноваційного бізнесу варто здійснювати через регуляторну та фіскальну сфери, які є прямими важелями впливу уряду на ситуацію в окремих галузях економіки. А виділенням кредитів, швидше, мають займатися банківські установи, а не спеціально створені державні установи.
Втім, саме практичне існування такого фонду у співрозмовників викликає сумніви. Як відзначає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, в даний час ще навіть не прийнятий бюджет на 2012 р. і на тлі розбіжностей щодо його прийняття не зрозуміло, чи будуть закладені в бюджет кошти на даний фонд. "Якщо коштів не буде, то очевидно, що проект не профінансують. Адже на сьогодні багато статей урізуються. Ще залишаються на порядку денному і більш нагальні питання (закладені в бюджет 2011 р.), які на сьогодні не профінансовані, і чи будуть вони фінансуватися в наступному році також абсолютно не зрозуміло", - говорить аналітик. І оскільки система не має в своєму розпорядженні достатньої ліквідності, в даній ситуації важливим моментом є саме момент з залученням в проект приватного капіталу.
Але навіть з урахуванням можливого залучення приватного капіталу для розвитку даного сегмента і компенсації частини витрат з обслуговування кредитів з боку держави залишаються питання до прозорості процедури розподілу даних коштів. Адже факт залишається фактом: Україна продовжує займати лідируючі позиції у світових рейтингах рівня корупції і бюрократії, що не в'яжеться із забезпеченням прозорої роботи бізнесу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас