Нацбанк Білорусі підвищив ставку рефінансування до 45% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі підвищив ставку рефінансування до 45% річних

Кредит&Депозит
263
Національний банк Білорусі з сьогоднішнього дня підвищує ставку рефінансування до 45% річних. Це вже дванадцяте підвищення ставки рефінансування в поточному році. У січні ц.р. вона становила 10,5% річних. Минулого разу ставка рефінансування підвищувалася 11 листопада 2011 р. на 5 відсоткових пунктів - до 40% річних.
Одночасно збільшуються відсоткові ставки за операціями підтримки ліквідності банків до 70% річних. Даний захід дозволить знизити інфляційні і девальваційні очікування в економіці, що стане додатковим чинником обмеження темпів зростання цін, вважають у Нацбанку.
"Подальше посилювання грошово-кредитної політики обумовлено необхідністю закріплення позитивних тенденцій в платіжному балансі і на валютному ринку країни", - зазначали раніше у відомстві.
За попередніми даними, інфляція в Білорусі з початку року і на 23 листопада 2011 р. складе 103,4%. За підсумками року Мінекономіки прогнозує цей показник на рівні 118%.
Глава Нацбанку Білорусі Надія Єрмакова повідомила на розширеному засіданні президії Ради міністрів країни 6 грудня 2011, що середньорічне значення ставки рефінансування в 2012 р. очікується на рівні 30-35%, а на кінець року - 20-23% при зниженні інфляції до рівня 19-22%. При цьому вона не виключила, що ставка рефінансування до кінця наступного року може бути встановлена і на більш високому рівні, якщо це буде необхідно для макроекономічної і фінансової стабілізації.
Нацбанк стискає грошову масу шляхом підвищення ставки рефінансування. Зросли ставки за кредитами для підприємств, які змушені тепер більш ефективно використовувати власні кошти. Зростання ставок за внесками стимулює приплив банківських депозитів. "Це монетарні інструменти для того, щоб стримувати інфляцію", - зазначила раніше Єрмакова.
У листопаді вона пояснила зростання споживчих цін девальвацією, нестачею золотовалютних ресурсів, ажіотажним попитом на валюту і товари, регулюванням цін у рамках єдиного митного простору, зростанням вартості енергоресурсів. До кінця року планується "підкоригувати" тарифи по комунальних платежах, а потім, впевнена Єрмакова, "зростання інфляції повинно зупинитися". "І те, що розрахували на наступний рік 19%, напевно, це реально, якщо ми будемо ефективно працювати і не будемо роздмухувати грошову масу, щоб не створювати додатковий тиск на біржу", - сказала керівник нацбанку.
Президент Олександр Лукашенко раніше заявив, що "на валютному ринку ситуація у нас складається нормально". Президента турбує ситуація з білоруськими банками. "Я бачу, що у зв'язку з певною політикою Заходу робляться окремі спроби тиску на наші банки шляхом різних рейтингів тощо. Ми це повинні мати на увазі, і ми повинні зробити все, щоб підтримати наші банки, комерційні банки, які фінансують програми, кредитують наші підприємства", - сказав він.
Підвищення ставки рефінансування до досягнення нею позитивного рівня до інфляції є одним із зобов'язань Білорусі перед Антикризовим фондом ЄврАзЕС для продовження отримання стабілізаційного кредиту, зокрема другого траншу в розмірі 440 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас