Європейські банки згортають кредитування за межами національних ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки згортають кредитування за межами національних ринків

Кредит&Депозит
904
Банки єврозони вирішили припинити експансію за межі національних ринків. Це вже помітили в Росії, пишуть "Ведомости".
До кризи банки єврозони активно працювали в країнах, що розвиваються: за 2005-2011 роки кредитування зросло в 4 рази і склало 2,4 трлн доларів, підрахували в RBC Capital Markets за даними Банку міжнародних розрахунків. Після банкрутства Lehman обсяг кредитів було скоротився - на 20%, але знову почав зростати в 2010-му.
Найбільшою мірою від грошей банків єврозони залежать країни Східної Європи, особливо Чехія, де вони видали кредитів на суму, що перевищує 105% ВВП, а також Латинської Америки: у Чилі - 40% ВВП, у Бразилії - 15% ВВП. Індія і Китай залежать від їхніх кредитів мінімально - 4% і 2% відповідно.
Італійська UniCredit і німецький Commerzbank нещодавно заявили, що скоротять кредитування за межами національних ринків. Французькі банки пішли з азіатського і австралійського ринків синдикованого кредитування, де займали близько 10%, говорить Джон Коррін з Australia & New Zealand Banking Group.
У жовтні BNP Paribas відмовився дати 300,3 млн доларів в синдикований кредит для Seven West Media. BHP Billiton попередила, що умови залучення торговельного фінансування для покупців її руди, міді та іншого посилилися. А ось Фредеріку Кураду, гендиректор Embraer, вважає, що стиснення кредитного ринку - непогано: "Авіакомпанії, що перебувають у кращому становищі, отримують гроші на вигідніших умовах, ніж компанії з більш низькими рейтингами".
Банки єврозони працюють по всьому світу, тому їх проблеми роблять непропорційно великий ефект перш за все на ринки, що розвиваються, заявив міністр фінансів США Тімоті Гейтнер.
Іноземні банки дійсно стали менше кредитувати в Росії - це видно по клієнтах, підтвердив "Відомостям" держбанкір. "Деякі великі клієнти вже кілька місяців не вибирають схвалені їм кредитні лінії, - нарікає керівник великого іноземного банку. - Мабуть, доведеться урізати їх, тримати ліміт ми не можемо".
Іноземці займають приблизно 20% ринку, говорить аналітик Moody's Євген Тарзіманов, але сповільнення кредитування відбудеться незалежно від їхньої поведінки: зараз всі великі банки знизили активність. Іноземці, вважає він, завжди відрізнялися більш якісним ризик-менеджментом, а зараз і російські банки скорочують кредитування саме тому, що не готові брати на себе ризики.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас