ЄЦБ може стати кредитором МВФ для порятунку єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може стати кредитором МВФ для порятунку єврозони

Кредит&Депозит
298
Єврозона і Міжнародний валютний фонд (МВФ) розглядає можливість кредитування МВФ Європейським центробанком (ЄЦБ), щоб забезпечити достатнє фінансування для надання фінансової допомоги навіть найбільшим країнам блоку, повідомили в четвер чиновники єврозони.
"Були деякі дискусії на цю тему... Можливо, це буде одним з варіантів, щоб обійти законодавчі обмеження ЄЦБ", - повідомив один з чиновників, близький до ситуації. Друге джерело також повідомило, що можливість кредитування МФВ центробанком розглядається.
Європейські політики вирішили звернутися до цієї ідеї в розпал боргової кризи, що загрожує Італії і навіть Франції, другій за розміром економіці єврозони. Політики намагаються якомога сильніше задіяти в порятунку блоку ЄЦБ, який, будучи центробанком, володіє необмеженими ресурсами, щоб уряди виграли час для проведення реформ.
На думку економістів, тільки Європейський центробанк здатний зараз надати надійні гарантії ринків, так як плани збільшення фонду порятунку єврозони до 1 трильйона євро мають великий шанс не матеріалізуватися повністю, і навіть якщо все пройде успішно, цього може бути недостатньо.
Однак законодавство Євросоюзу забороняє ЄЦБ фінансувати державні запозичення. Банк неодноразово повторював, що не стане кредитором в останній інстанції для держав єврозони, які насамперед повинні змінити політику, яка стала причиною високих боргів та низького зростання.
Франція відкрито закликала Європейський ЦБ взяти активнішу участь у порятунку регіону шляхом випуску банківської ліцензії для стабфонду єврозони, яка дозволить йому проводити саморефінансування за рахунок грошових операцій ЄЦБ.
Німеччина, однак, виступає проти цієї ідеї, побоюючись, що це призведе до фінансування державних дефіцитів, поставить під загрозу незалежність ЄЦБ і, в підсумку, призведе до прискорення інфляції, що негативно позначиться на гаманцях мешканців єврозони.
Політики обговорюють варіанти того, як збільшити участь ЄЦБ в боротьбі з кризою єврозони, не ставлячи під загрозу його незалежність. Цього можна буде досягти, якщо Європейський ЦБ буде кредитувати МВФ, а не держави єврозони, повідомив один з чиновників.
"Це тільки варіант, принаймні поки", - сказав чиновник єврозони.
У статті 23 статуту ЄЦБ сказано, що "Європейський центробанк може проводити всі види банківських трансакцій відносно третіх країн та міжнародних організацій, включаючи операції з позики та кредитування".
У такому разі МВФ міг би використовувати кошти ЄЦБ для фінансування різних операцій в рамках порятунку єврозони, таких як виділення фінансової допомоги, запобіжних кредитних ліній, самостійно або спільно зі стабфондом регіону.
"Це можливо", - сказав другий чиновник єврозони. Ще двоє чиновників з єврозони також повідомили, що чули про такий варіант.
Кошти, надані центробанком валютному фонду також допоможуть пом'якшити критику неєвропейських учасників МВФ, незадоволених, що всі кошти фонду, що надходять від приватників МВФ, йдуть на порятунок досить багатої єврозони.
Європейський центробанк скуповує боргові папери периферійних країн єврозони на вторинному ринку, щоб запобігти колапсу на борговому ринку регіону. Однак банк багаторазово підкреслював, що скуповування держоблігацій є обмеженим і тимчасовим заходом.
Незважаючи на те, що програма розроблена для того, щоб підтримувати тиск на уряди з метою прискорити проведення реформ, політики єврозони також між собою стверджують, що це один з найдорожчих варіантів боротьби з кризою.
"Якби ЄЦБ повідомив, що буде купувати облігації єврозони стільки, скільки буде потрібно, або встановив би великий ліміт, хто на ринку захотів би це перевірити? Але якщо вони роблять це по чуть-чуть, інвестори повертаються", - сказав один з чиновників єврозони.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас