Вкладникам не дозволять заробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам не дозволять заробити

Кредит&Депозит
4396
Центробанк змушує кредитні установи з початку грудня погіршити умови валютних депозитів для клієнтів. Вчора НБУ оголосив про підвищення нормативу обов'язкового резервування по короткострокових депозитах юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 6% до 7,5% від суми внеску. Рішення закріплене постановою регулятора N407 від 15 листопада, що набуде чинності 30 листопада. Своє рішення НБУ пояснив бажанням знизити ризики, пов'язані з нестабільністю міжнародних фінансових ринків. Минулого разу центробанк підвищував ставку короткострокового резервування з 1 липня - на 2 п. п., при цьому ставка для довгострокових ресурсів була знижена вдвічі - до 2%. Резервування для гривневих пасивів населення залишено на нульовому рівні.
У банків небагато можливостей компенсувати зміну резервування. "Якщо банк активно видає валютні кредити, то він може включити підвищений норматив резервування в їх вартість. Якщо він не залежить від депозитів, то, швидше за все, знизить їхню ціну. А якщо установа дуже потребує грошей, вона може покрити підвищену ставку резервування за рахунок видатків, - говорить заступник голови правління одного з банків. - Це зроблено для того, щоб знизити привабливість валютних внесків".
Ефективність цієї політики сумнівна. Після попереднього підвищення резервування середня ставка тримісячних доларових внесків, відповідно до індексу UIRD, знизилася на 0,5 п. п., а прибутковість внесків у євро і зовсім не змінилася. При цьому вже через півтора місяці доларові ставки відновили активне зростання до рівня 5,4% річних, а в євро - 3,9%. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найдорожчі тримісячні депозити у доларах пропонують банк "Таврика" (10,3%) і БМ Банк (10,25%). Кошти в євро найвигідніше розміщувати в банку "Таврика" (9,3%) і Дельта Банку (7,5%).
Рішення регулятора може призвести до протилежних результатів. "Банки, які працюють над диверсифікацією своїх пасивів, будуть знижувати депозитні ставки, що спричинить зменшення припливу іноземної валюти, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - І якщо слідом за цим ринок почне активно підвищувати ставки за валютними кредитами, зросте і вартість позик у гривні". За даними НБУ, на 15 листопада ставка короткострокових депозитів у валюті для фізосіб становила 6,4%, як і кредитів для юросіб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас