Демографи: Ті, хто доживає до пенсії, мають шанси жити довго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демографи: Ті, хто доживає до пенсії, мають шанси жити довго

Казна та Політика
587
Рівень життя пенсіонерів, що працюють, іноді вищий, ніж молодих людей та багатодітних сімей.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила на прес-конференції завідувачка відділом дослідження рівня життя населення Інституту демографії і соціальних досліджень Національної академії наук Людмила Черенько.
"Абсолютна бідність серед пенсіонерів, можна сказати, ліквідована, оскільки всі пенсіонери отримують дохід, вищий за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність", - сказала вона.
Водночас експерт відзначила, що за відносною межею бідності серед пенсіонерів особливо уразливі так звані "старі пенсіонери" - люди, старші 75 років.
Вона зазначила, що ці пенсіонери не мають можливості додатково заробляти до пенсії.
Разом з тим Черенько зазначила, що серед "молодих пенсіонерів", людей до 75 років, які мають можливість отримувати пенсію і зарплату, рівень життя навіть вищий, ніж молодих людей, що працюють.
Також, за словами експерта, у більш уразливому становищі перебувають багатодітні сім'ї.
"Дійсно, більшість пенсіонерів в Україні існують на межі виживання, оскільки їм вистачає коштів лише на найнеобхідніше. Найбільш гостро ця проблема стоїть у великих містах з високою вартістю життя. Оскільки рівень пенсії однаковий для всіх регіонів України, то в регіонах з високою вартістю основних товарів пенсіонери, що живуть на мінімальну пенсію, практично мають в 1,5-2 рази нижчу купівельну спроможність", - сказала Черенько.
У свою чергу провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко висловила думку, що альтернативи підвищенню пенсійного віку в Україні немає.
За її словами, пенсійна реформа дає можливість кращого забезпечення майбутніх пенсіонерів.
Водночас вона вважає, що той факт, що жінки будуть виходити на пенсію в 60 років, не вплине на якість їхнього життя на пенсії.
"Насправді потрібно мати на увазі, що пенсійний період життя в Україні досить тривалий. Звідки б у нас інакше взялося 30% пенсіонерів, якби люди не доживали до пенсії і жили дуже мало... Ті, хто доживають до пенсії, мають всі шанси жити довго", - підкреслила вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас