Нафтогаз вирішив продавати газ бюджетникам без посередників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз вирішив продавати газ бюджетникам без посередників

Енергетика
374
Апарат НАК "Нафтогаз України" переукладає договори з облгазами і підприємствами ТКЕ на постачання газу і тепла в опалювальному сезоні 2011-2012 років. Таке рішення правління Нафтогазу ухвалило на своєму засіданні ще 26 серпня 2011 року, пише ZN.UA.
Редакція видання має засекречену копію протоколу № 164 засідання правління "Нафтогазу України", в якому заступник голови правління компанії Геннадій Юр'єв аргументував "доцільність передачі функцій з реалізації природного газу від ДК "Газ України" до НАК "Нафтогаз України".
Доповідач, зокрема, зазначає, що сьогодні ДК "Газ України" виступає в ролі посередника при передачі газу газорозподільним підприємствам для реалізації населенню і бюджетним організаціям. Таким чином, передача функцій реалізації природного газу до апарату НАК "Нафтогаз України" дозволить уникнути дублювання функцій, а також значно поліпшить платіжну дисципліну за реалізований природний газ.
Окремо Юр'єв звернув увагу на той факт, що розрахунки за реалізований Нафтогазом природний газ значно кращі, ніж розрахунки з ДК "Газ України". Наприклад, заборгованість підприємств з газопостачання та газифікації перед ДК "Газ України" за газ, реалізований тільки для промислових споживачів у 2010 році, перевищує 500 мільйонів гривень. Водночас заборгованість підприємств перед НАК "Нафтогаз України" за природний газ, поставлений в 2011 році для промислових споживачів, відсутня.
Дебати членів правління з цього питання в названому протоколі не значаться. А за рішення про передачу Нафтогазу функцій із продажу газу споживачам присутні члени правління НАК проголосували одноголосно.
У рішенні, зокрема, зазначено: "Визнати доцільною передачу функцій з реалізації природного газу від ДК "Газ України" до НАК "Нафтогаз України" шляхом укладення "Нафтогазом України" договорів купівлі-продажу природного газу зі споживачами та підприємствами з газопостачання та газифікації".
Крім того, документ ухвалив "вжити заходів щодо збільшення заявленої при отриманні Нафтогазом ліцензії на здійснення господарської діяльності з постачання природного газу за нерегульованим тарифом обсягу поставок природного газу з одночасним скасуванням такої ліцензії ДК "Газ України".
Таке рішення правління, в якому сказано, що тепер поставляти газ і отримувати гроші за нього буде НАК, але ні слова про те, хто поверне борги, що накопичилися в "Газу України" і що буде з цією компанією, якщо її позбавили основної функції - поставок газу, заради чого вона і створювалася.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас