В Україні з 1 жовтня підвищуються розміри пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з 1 жовтня підвищуються розміри пенсій

Казна та Політика
2818
В Україні з 1 жовтня у зв'язку з черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом України "Про державний бюджет України на 2011 рік", підвищуються розміри пенсійних виплат.
Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 жовтня збільшується з 764 грн до 784 грн.
У зв'язку з цим буде проведено черговий перерахунок пенсій і надбавок та підвищень до пенсії, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Зокрема, мінімальний розмір пенсії за віком, пенсії в разі втрати годувальника на одного утриманця з 1 жовтня складе 784 грн, мінімальна пенсія в разі втрати годувальника на двох утриманців - 940,80 грн, на трьох і більше - 1 тис. 176 грн, шахтарі, на яких поширюється дія закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", в жовтні отримають пенсію розміром не менше 2 тис. 352 грн.
Мінімальний розмір пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій (без урахування пенсій за особливі заслуги) з 1 жовтня складе: для інвалідів I групи 1 тис. 881,6 грн, II групи 1 тис. 685,6 грн, III групи - 1 тис. 489,6, для учасників бойових дій - 1 тис. 293,6 грн.
Крім того будуть також підвищені: надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги).
З 1 жовтня набуває чинності закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", яким внесено зміни до порядку обчислення пенсії за віком. Так, для встановлення пенсії за віком розміром не менше за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам - 30 років. Обчислення надбавки до пенсій за понаднормовий стаж проводиться також з урахуванням цих норм. Але це положення не стосується вже призначених пенсій. Ці пенсії, як і раніше будуть перераховані з урахуванням мінімального страхового стажу у чоловіків 25 років, а у жінок - 20 років.
Перерахунок мінімального розміру пенсій за віком та надбавки за понаднормовий стаж у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму надається пенсіонерам, що не працюють. Пенсіонерам пенсія буде перерахована після звільнення з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на дату звільнення.
Але, слід звернути увагу, що у випадку, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат або державної соціальної допомоги не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. Тому і ті пенсіонери, що працюють, і ті, які не працюють, будуть отримувати пенсію розміром не менше за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас