Україна і Словаччина домовилися опрацювати можливість транспортування газу на кордоні в реверсному режимі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Словаччина домовилися опрацювати можливість транспортування газу на кордоні в реверсному режимі

Енергетика
315
Україна і Словаччина домовилися опрацювати можливість транспортування природного газу на кордоні в реверсному режимі, повідомляє прес-служба МНС.
У Закарпатській області відбулося засідання українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва. Українську делегацію очолив міністр МНС Віктор Балога, словацьку частину комісії очолив міністр економіки та будівництва Юрай Мішков.
У ході засідання сторони обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва, зокрема в галузі енергетики, енергоефективності та енергозбереження, транспорту, сільського господарства, стандартизації, метрології, оцінки відповідності та захисту прав споживачів.
В результаті зустрічей комісія відзначила, що коридор Україна-Словаччина для транзиту природного газу і нафти є надзвичайно важливим для ринків обох держав та ринків ЄС. При цьому необхідно забезпечити надійність транзиту газу і нафти територіями України та Словаччини. Крім того, сторони домовилися, що відповідні господарюючі суб'єкти держав вивчать можливість зберігання в підземних сховищах України газу для європейських споживачів.
Словацька сторона висловила зацікавленість в участі в модернізації української ГТС і підтвердила, що транзит природного газу українською газотранспортною системою, з урахуванням витрат на реконструкцію української ГТС, є більш економічно ефективним, ніж будівництво нових газопроводів.
Раніше, в червні ц.р., Президент України Віктор Янукович запрошував Словаччину брати участь в модернізації української газотранспортної системи.
Нагадаємо, прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко, коментуючи початок заповнення газом першої нитки газопроводу "Північний потік", відзначив, що Україна може демонтувати частину газотранспортної системи (ГТС) за невеликого відсотку її завантаженні.
"Росія будує обхідні трубопроводи навколо України. Україна хоче отримати чітку відповідь, чи розраховує надалі РФ використовувати українську ГТС. Якщо не збирається використовувати, то її утримання для України нерентабельне", - зазначив Лук'яненко.
Він підкреслив, що у випадку, якщо не буде гарантованого транзиту вуглеводнів українською територією, Україна може "або демонтувати частину своєї ГТС, або ж використовувати її іншим чином".
Лук'яненко нагадав, що унікальною і найважливішою складовою української ГТС є підземні сховища газу (ПСГ), які розташовані ближче до західного кордону країни. Вони забезпечують абсолютно стабільні поставки газу в країни Західної Європи за будь-яких обставин. Українські ПСГ можуть демпфувати навіть втрати видобутку в разі будь-яких надзвичайних ситуацій протягом тривалого часу, водночас обхідні газопроводи - "Північний" і "Південний потік" - таких можливостей не мають, оскільки вони прокладені по дну моря і схильні зазнавати навіть ще не вивчених ризиків.
"Якщо Україна припиняє експлуатацію своєї ГТС, то це є дуже серйозним чинником ризику для Європи. Тому й від Європи Україна хоче дізнатися, які ж плани щодо українського маршруту транзиту газу, який забезпечує гарантовані поставки газу за будь-яких погодних та природних умов" , - сказав Лук'яненко.
Зазначимо, транзит газу в країни Західної Європи за 8 місяців 2011 р. виріс на 13,76% - до 70 млрд 43 млн куб. м. Всього транспортування газу по території України в січні-серпні склало 71 млрд 978,51 млн куб. м, що на 13,24% перевищує показник 2010 р.
Нагадаємо, 6 вересня російський "Газпром" почав заповнювати газом першу чергу трубопроводу "Північний потік". Будівництво цього газопроводу закінчили на початку травня, комерційні поставки, як очікується, почнуться в жовтні-листопаді.
Через кілька днів міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що з запуском першої гілки газопроводу "Північний потік" обсяги транспортування газу і виручка компанії НАК "Нафтогаз України" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 р., що негативно позначиться на її фінансових показниках.
Що стосується заповнювання підземних сховищ газу, то в кінці червня в ПСГ НАК "Нафтогаз України" було накопичено 24 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас