Любительки кави менше схильні до депресії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Любительки кави менше схильні до депресії

47
Як з'ясували американські вчені, жінки, які випивають на день декілька чашок кави, менш схильні до депресії. Причини цього явища поки не зрозумілі, проте автори дослідження вважають, що кофеїн може впливати на хімічні процеси в мозку. Кава без кофеїну подібного ефекту не має, повідомляє ВВС.
Результати дослідження, опублікованого в журналі Archives of Internal Medicine, ґрунтуються на експериментах, в яких взяло участь понад 50 тисяч медсестер із США.
Експерти рекомендують зайнятися більш детальним вивченням цієї теми. Однак, на їхню думку, ще рано рекомендувати жінкам переходити на посилене споживання кави, щоб позбутися пригніченого стану. Школа медичних досліджень при Гарвардському університеті стежила за здоров'ям групи жінок протягом 10 років: з 1996 по 2006 рік. За весь цей час депресія спостерігалася приблизно у 2600 жінок.
Більшість з них майже не вживали кави, або пили її в обмеженій кількості. Якщо ж порівняти тих, хто випивав приблизно по одній чашці кави на тиждень, з тими, хто насолоджувався цим напоєм по два-три рази на день, ризик розвитку депресії у другої групи був на 15% нижчим, ніж у першої. У жінок, що випивали по чотири чашки кави на день, ризик знижувався приблизно на 20%.
Любительки кави також були більш схильні до куріння і вживання алкоголю. Їх набагато менше цікавили походи до церкви, благодійна робота або допомога в місцевій громаді. Ще одна особливість цієї групи жінок полягала в тому, що вони менше страждали на ожиріння, підвищений кров'яний тиск і діабету.
Вчені відзначають, що результати їх роботи збігаються з підсумками попередніх досліджень, які виявили меншу частоту суїцидів серед людей, що вживають каву. На їхню думку, ключову роль в цьому може грати кофеїн, який, як відомо, підсилює почуття задоволення від життя і переповненості енергією. З іншого боку, люди, в яких помічено пригніченість, часто вважають за краще не пити кави, відзначають вчені. Один із симптомів депресії - переривчастий сон. Кофеїн може тільки посилити цю проблему.
Шведський дослідник Бертіль Фредхольм вважає, що результати роботи гарвардських вчених припадуть до вподоби всім, хто любить каву. "Незважаючи на спроби довести, що кава небезпечна для здоров'я, виявляється, що це далеко не так. Пийте її в міру. Є переконливі докази того, що вживання кави аж ніяк не належить до видів діяльності людини, які завдають шкоди нашому здоров'ю", - говорить експерт.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас