ЄК розкрила деталі законопроекту про податок на фінансові операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК розкрила деталі законопроекту про податок на фінансові операції

Валюта
367
Єврокомісія розкрила деталі законопроекту про податок на фінансові операції, який, як очікується, набуде чинності 1 січня 2014 р. Раніше сьогодні глава вищого виконавчого органу Євросоюзу (ЄС) Жозе Мануель Баррозу закликав країни-члени блоку схвалити даний документ.
Як повідомляється в прес-релізі відомства, згідно з проектом закону, податком будуть обкладатися будь-які угоди з фінансовими інструментами, які укладаються фінансовими інститутами, якщо хоча б одна зі сторін угоди базується в ЄС. При цьому ставка податку на операції з акціями та облігаціями встановлена ​​розміром 0,1% від суми угоди, тоді коли на операції з деривативами (похідними інструментами) - 0,01%. У Комісії прогнозують, що новий збір буде щорічно приносити в загальноєвропейський бюджет до 57 млрд євро.
У документі уточнюється, що введення податку продиктоване двома причинами. По-перше, необхідністю змусити фінансовий сектор внести свій внесок у підвищення рівня добробуту країн-членів блоку. Раніше банки і страхові організації, які багато в чому сприяли виникненню глобальної кризи, були врятовані за рахунок бюджетних коштів, що виразилося в додатковому фінансовому навантаженні на рядових платників податків. Крім того, наразі фінансовий сектор, на відміну від інших галузей економіки, продовжує користуватися податковими пільгами.
По-друге, єдині стандарти в цьому питанні стимулюють розвиток загальноєвропейського ринку і сприяють його цілісності, зокрема, вони стимулюють розвиток конкуренції, перешкоджають ризиковим торговельним операціям і доповнюють схвалений пакет заходів, спрямований на запобігання кризових явищ у майбутньому. Серед іншого єдиний податок дозволяє ЄС проводити скоординовану політику з обговорення на міжнародному рівні, зокрема у форматі "великої двадцятки" (G20), параметрів введення цього податку в інших країнах.
Новим податком будуть обкладатися 85% фінансових операцій, що укладаються фінансовими організаціями. Він не буде поширюватися на угоди фізичних осіб і компаній, повідомляється в прес-релізі.
Законопроект підлягає обговоренню і одноголосному схваленню усіма країнами-членами блоку на рівні Ради ЄС за рекомендацією Європарламенту. Одночасно з цим Комісія розпочне обговорення перспектив введення відповідного податку на міжнародному рівні, зокрема у форматі G20.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас