Нацбанк не може виконати всю роботу замість уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не може виконати всю роботу замість уряду

Валюта
533
Приборкання інфляції, активізація кредитування, формування довгострокового гривневого ресурсу - завдання не лише Нацбанку, а й уряду.
Таку думку висловили директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова та директор Департаменту управління валютним резервом та проведення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвіст під час Фінансового прес-клубу "Ресурси для кредитування: як боротися з дефіцитом довгої і дешевої гривні?".
Кажучи про підтримку цінової стабільності, Щербакова зазначила, що "ми (Нацбанк) працюємо в парі з урядом і повинні на цьому ринку допомагати один одному, цілі у нас - спільні". За її словами, в рамках свого монетарного інструментарію (вимогами до обов'язкових резервів банків, за допомогою процентної політики та валютних інтервенцій) Нацбанку вдається успішно виконувати це завдання.
Представник НБУ підкреслила, що активізація кредитування на сьогодні не пов'язана з проблемою браку ліквідності в банків (ресурси є, зокрема, у вигляді валюти). "На питання потрібно дивитися ширше і говорити про структурні речі, а не лише про ліквідність. Вона буде, коли з'являться об'єкти, куди вкладати гроші... У нас (НБУ) є тільки монетарна складова. Ми працюємо з ресурсом, рухаємо його потоки. Але ми не можемо сказати, щоб всі побігли будувати мости. Це не функція Нацбанку", - підкреслила Щербакова. Директор Гендепартаменту НБУ також зазначила, що активізації кредитування сприяло б прийняття закону про врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінпослуг.
За словами Щербакової, формування на ринку "довгої" гривні - це перспектива пенсійної реформи та розвитку фондового ринку. Разом впливати на цей процес НБУ може лише побічно. Представниця НБУ зазначила, що в жодній країні банківський сектор не є джерелом довгострокового кредитного ресурсу. "Робота НБУ і банків - це підтримка ліквідності на адекватному рівні, що власне і робиться... Ми - працівники короткого ринку, довгий ресурс - це Міністерство фінансів", - зазначила Щербакова. Разом з тим керівник Гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ нагадала, що банки не повернули регулятору близько 65 млрд рефінансування, отримані під час кризи. А ресурс цей - довгий (повертатися до 2015 року). "Ці гроші спрямовані в економіку. Друге питання - в якому вигляді і де вони зберігаються", - зазначила Щербакова.
Разом з тим, директор Департаменту управління валютним резервом та проведення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвіст віддав належне Кабміну в тому, що чиновники прислухалися до пропозиції центробанку про компенсацію частини відсоткових ставок за іпотечними кредитами з бюджету і внесли відповідну статтю в проект держбюджету на 2012 рік. "Обсяги там невеликі, думаю, що під час першого і другого читань потрібно думати над тим, як їх збільшити. Потрібно дати інструментарій здешевлення кредиту, бо за нинішніми ставками людям дуже складно обслуговувати кредити", - зазначив представник Нацбанку.
Крім того, Дубіхвіст запропонував чиновникам розглянути можливість використання за прикладом Великобританії держоблігацій з прив'язкою до індексу інфляції. "Це дуже цікаво і пенсійним фондам, і лайфовим компаніям, які повинні, як мінімум, забезпечувати захист від інфляції", - констатував Дубіхвіст.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас