Чи зможуть поставки азербайджанського СПГ прискорити будівництво СПГ-терміналу в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможуть поставки азербайджанського СПГ прискорити будівництво СПГ-терміналу в Україні?

Енергетика
482
Розгляд Азербайджану як можливого постачальника СПГ в Україну поки що, на превеликий жаль, реально лише в довгостроковій перспективі, - вважає начальник інформаційно-аналітичного відділу "Нафтогазбудінформатика" Олександр Лактіонов.
На його думку незважаючи на те, що на початку 2011 року Кабмін України та уряд Азербайджану підписали меморандум про постачання в Україну 5 млрд.куб.м азербайджанського газу у вигляді СПГ, це не привело до прискорення темпів проекту будівництва СПГ-терміналу в Україні. Крім того, якщо за поточний рік Україна хоч трохи наблизилася до реалізації проекту, то в Азербайджану роботи навіть не починалися.
Однак, вказані обставини не заважають робити гучні заяви і погоджувати проект будівництва СПГ-терміналу в Україні з азербайджанським проектом, терміни, цілі та перспективи просування якого не ясні й донині.
19 вересня 2011 р. Державне агентство з інвестицій та управління нацпроектами за підсумками засідання Робочої групи зі створення нових маршрутів постачання енергоносіїв через територію України з Азербайджану парафували текст угоди, яка передбачає поставку в Україну зрідженого газу: у 2014 р. - до 2 , а з 2015 р. - 5 млрд.куб.м газу на рік. Також до 1 листопада 2011 р. буде створена спільна компанія, яка здійснить розробку техніко-економічного обґрунтування транспортування СПГ на чорноморське узбережжя України.
Постачання азербайджанського СПГ пов'язують з реалізацією проекту Азербайджан-Грузія-Румунія Інтерконнектор (АГРІ), відповідно до якого природний газ, видобутий в Азербайджані, повинен транспортуватися трубопроводами на чорноморське узбережжя Грузії (термінал Кулеві), де повинен скраплюватися і після цього транспортуватися до Румунії. Таким чином, для реалізації спільних планів України та Азербайджану, останній повинен як мінімум побудувати на чорноморському узбережжі Грузії в порту Кулеві, де Азербайджан володіє портовими потужностями терміналу, завод з виробництва СПГ, що займе не менше 5 років в кращому випадку і багато мільярдних інвестицій.
Якщо ресурсна база Азербайджану щодо газу викликає все менше сумнівів, у зв'язку зі збільшенням видобутку на основному родовищі "Шах-Деніз" і відкриттям нових значних запасів на родовищі "Абшерон", то зобов'язання щодо реалізації нових трубопровідних проектів для поставки азербайджанського газу в Європу можуть зрушити як терміни, так і пріоритети співробітництва України та Азербайджану.
Ускладнити реалізацію україно-азербайджанського проекту може зміна пріоритетів Азербайджану, який має значні зобов'язання щодо збільшення поставок газу в Росію, Туреччину та інші країни Європи. Зокрема, реалізація проекту "Набукко" вимагатиме від Азербайджану збільшення поставок газу в напрямку Туреччини з нинішніх 6,6 до 16 млрд.куб.м/рік, а старт проекту будівництва "Транс-каспійського газопроводу" вимагатиме також будівництва додаткового газопроводу по території Азербайджану, Грузії і Туреччини, бо існуюча магістраль "Баку-Тбілісі-Ерзурум" потужністю лише 20 млрд.куб.м/рік не впорається з обсягами газу для проектів "Південного газового коридору", до якого крім "Набукко" входять: "Транс-адріатичний трубопровід" (TAP), "Інтерконнектор Туреччина-Греція-Італія" (ITGI).
Проект поставки СПГ в Україну вимагатиме створення необхідної інфраструктури, до числа обов'язкових об'єктів якої входять: новий газопровід від Каспійського моря через Азербайджан на узбережжі Грузії в порт Кулеві (протяжність до 900 км, вартість якого може скласти 1 млрд.дол.США), а також завод з виробництва СПГ, вартість якого може бути оцінена в 2-4 млрд. дол. Чи готовий Азербайджан на подібні інвестиції, при тому, що зараз він набагато ближчий до реалізації трубопровідних проектів?
Оптимізм у перспективі реалізації задуманого вселяють лише обопільне бажання і пошук нових форм співробітництва, а також наявність "законтрактованих" обсягів СПГ для України на майбутнє, яке може набути реальних рис до 2020 року, - резюмував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас