Дірка в гаманці Великобританії стає дедалі більшою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дірка в гаманці Великобританії стає дедалі більшою

Казна та Політика
1637
У фінансовій системі Великобританії розростається "чорна діра" майже на 20 млрд доларів. Це може зірвати плани скорочення бюджетного дефіциту, якщо уряд не піде на нове підвищення податків.
У британських державних фінансах утворюється "чорна діра": за прогнозом, до кінця року вона розростеться до 12 млрд фунтів стерлінгів (близько 18,8 млрд доларів). Це ставить під загрозу стратегічні плани зі скорочення дефіциту бюджету і може змусити продовжити заходи жорсткої економії. Про це членам уряду Великобританії належить оголосити цієї осені, повідомляє газета The Financial Times.
За моделі, що наводиться The Financial Times і розраховується незалежним Управлінням за бюджетної відповідальності (OBR), структурний дефіцит на 2011-2012 роки саме на 12 млрд фунтів вищий, ніж передбачалося - це приріст на 25%.
За оптимістичними прогнозами, спад виробництва в другому кварталі для Британії склав 2,6% національного доходу, підрахували експерти FT, використовуючи методологію OBR, опубліковану в квітні. Це піднімає структурний дефіцит 2011-2012 років з 49 млрд фунтів (77,3 млрд доларів) до 61 млрд фунтів стерлінгів (96,2 млрд доларів) - тобто майже на чверть. Це також ставить під загрозу зриву план міністра фінансів Великобританії Джорджа Осборна зі скорочення дефіциту: усунення структурного дефіциту бюджету до 2014-2015 років стає недосяжною метою, а шанси досягти цього до 2015-2016 років різко падають.
Дані за перші місяці третього кварталу також не обіцяють поліпшення показників: обсяг промвиробництва у Великобританії за липень впав на 0,2% у порівнянні з червнем і на 0,7% в порівнянні з липнем-2010.
У березні експерти OBR оцінювали поточний дефіцит бюджету Британії на рівні 99 млрд фунтів (156,1 млрд доларів) на 2011-2012 роки, з яких 49 млрд фунтів (77,3 млрд доларів) є стабільним дефіцитом.
"Більш високий рівень дефіциту, схоже, є постійним і не буде усунутий відновленням економіки, - відзначає британська газета. - Маючи всього два місяці до виступу прем'єра 29 листопада, коаліційний уряд стоїть перед вибором - пролонгувати заходи економії для наступного парламенту або підвищити податки, щоб збалансувати урядові рахунки на поточний час".
Тим часом, британський міністр у справах бізнесу Вінс Кейбл заявив, що не визнає розрахунків FT з бюджетної "дірки" в 12 млрд фунтів. "Я, насправді, не визнаю ці цифри. Ми повинні розглянути більш ретельно", - заявив Кейбл BBC.
"Болісні дискусії" про те, чи британське казначейство спробує закрутити "фінансові гайки", якщо структурний дефіцит вийде за рамки очікуваних цифр, йдуть вже протягом останніх місяців, заявив FT один з міністрів. Щоб привести в норму державні фінанси в новому бюджеті, буде потрібне підвищення податків, еквівалентне зростанню ПДВ з 20% до 22,5%. Поки ж Британія збільшила штат податкових інспекторів на 2000 чоловік, повідомляє Sunday Independent.
За підсумками другого кварталу британська економіка показувала приріст лише на 0,2% (+0,7% рік до року). Опозиційна лейбористська партія та профспілки закликали британський уряд послабити заходи жорсткої економії, щоб стимулювати економіку та створення нових робочих місць. З аналогічними закликами виступали і економісти британського Національного інституту економічних і соціальних досліджень (NIESR): для підтримки зростання ВВП британському уряду варто було б відкласти скорочення витрат або знизити податки і розмір обов'язкових страхових внесків.
Проте заступник прем'єр-міністра Британії Нік Клегг заявив, що уряд буде дотримуватися своїх планів, передає агентство Reuters.
"Людям, які вимагають цього [ослаблення економії], просто потрібно більш глибоко подумати, - заявив Клегг. - Хіба хто-небудь серйозно вважає, що, руйнуючи план збалансування витрат, він якимось чином забезпечить зростання до наступного вівторка? Це повна ілюзія. Насправді, все, що ви таким чином створите, - це паніка на ринку, більш високі відсоткові ставки і зростання безробіття".
"Я думаю, що ситуація дуже серйозна. Ми дуже відкрита економіка. Ми дуже залежимо від того, що відбувається навколо нас, особливо в єврозоні, - заявив Клегг. - Сорок і більше відсотків нашого експорту йде в єврозону, зараз там все вирує, і це, звичайно, сильно на нас впливає, і саме тому в наших державних інтересах переконатися в тому, що єврозона сильна".
Наталя Іщенко
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас