Що буде, якщо Греція оголосить дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде, якщо Греція оголосить дефолт

Казна та Політика
3791
Німецькі політики вже публічно розмірковують про можливе банкрутство Греції і навіть її вихід з єврозони. Але якими були б в такому випадку наслідки для самої Греції і для інших країн Європи?
Необережні висловлювання деяких німецьких політичних діячів про допустимість варіанту грецького дефолту і навіть виключення Греції з клубу європейських країн з єдиною валютою призвели до чергових потрясінь на фінансових ринках. Реальні наслідки такого розвитку подій насправді непередбачувані.
В історії не раз бувало, що країни відмовлялися обслуговувати свої зовнішні борги, наприклад, Росія і Аргентина. Але ще жодного разу банкрутство не загрожувало державі - члену групи країн зі спільною валютою, в якій до того ж і інші мають високу державну заборгованість. Проте вони виділили на допомогу Греції 110 мільярдів євро і пообіцяли ще приблизно стільки ж.
Логіка біржі
Нервова реакція біржі на заяви німецьких політиків зрозуміла. Адже мова йде про надані Греції позики. У тому випадку, якщо країна оголосить себе банкрутом, значну частину позичених їй грошей можна буде вважати безповоротно втраченими.
Держави єврозони надали або гарантували Греції багатомільярдні кредити. Якщо вони пропадуть, то різко зросте заборгованість цих країн, вказує Штефан Хомбург (Stefan Homburg) - керівник фінансового інституту при університеті в Ганновері. Це, в свою чергу, може призвести до зниження кредитного рейтингу, наприклад Німеччини. Їй самій тоді доведеться платити вищий відсоток за позиками. Неприємно, але не смертельно для ФРН.
А ось такі країни, як Португалія, Ірландія, Італія і Іспанія, які вже зараз ледве зводять кінці з кінцями, в разі підвищення відсотків за їхніми державними облігаціями швидко опинилися б на межі краху.
Від фінансових ринків в такому випадку можна очікувати двоякої реакції. По-перше, готовність кредитувати кризові країни і далі буде зменшуватися. По-друге, почнеться ланцюгова реакція - натиск на інші країни єврозони за принципом: Греція збанкрутувала, хто наступний?
Банківські ризики
Грецький дефолт похитне багато банків. Навіть якщо більшу частину грецьких цінних паперів вони, мабуть, вже перепродали Європейському центральному банку (ЄЦБ), їхні акціонери виходять з того, що у випадку реструктуризації грецьких боргів банки легким переляком не відбудуться.
Ось чому в останні дні на біржі особливо сильно впали котирування німецьких і французьких банків. Не виключено, що для стабілізації банківської системи знову знадобляться державні вливання за рахунок бюджетних коштів, яких, відповідно, на інші цілі залишиться менше, і без нових позик, швидше за все, тоді вже не обійтися.
В небезпеці й сам ЄЦБ, який скуповує ризиковані грецькі облігації. Якщо вони знеціняться, то й довіра до євро знизиться, а з нею - і його курс, причому неможливо передбачити, наскільки саме.
Скасування євро - не вихід
Щоб уникнути катастрофічних наслідків гіпотетичного грецького дефолту для всієї єврозони деякі німецькі політики вголос розмірковують про відмову Афін від євро і повернення до драхми - примусове чи добровільне. В європейських договорах, однак, такий захід не передбачено і в самій Греції серйозно не обговорюється.
Всі політичні партії за винятком маргінальних бачать національне завдання в збереженні євро. З ними згодні й більшість фінансових експертів в Афінах. На їхню думку, повернення до драхми було б економічним самогубством, оскільки навіть радикальна девальвація національної валюти не вирішила б структурні проблеми народного господарства Греції.
Правда, збереження євро не скасовує необхідності подальшої внутрішньої девальвації, тобто зниження зарплат і цін заради підвищення конкурентоспроможності грецької економіки. Багато бюджетників у Греції вже зараз отримують на 40 відсотків менше, ніж до кризи. Приблизно в таких масштабах, вважають афінські експерти, необхідні скорочення зарплат і в комерційній сфері.
Андреас Беккер, Яніс Пападімітріу, Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас