Переговори з ЄС Україна може завершити до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори з ЄС Україна може завершити до кінця року

Казна та Політика
510
До кінця року Україна має всі шанси завершити переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію. Про це в прямому ефірі 5 каналу в ток-шоу "Республіка" з Анною Безулик "заявив заступник міністра закордонних справ України, керівник української групи на переговорах з ЄС Павло Климкін.
"Ми близькі до завершення переговорів. Підписання займе ще кілька місяців, два місяці перекладу і два місяці розгляду в Європарламенті. Є спільна політична воля і спільна позиція завершити переговори до кінця цього року. Нам залишилося лише кілька питань, які треба погодити" , - повідомив дипломат.
Климкін зауважив, що майбутня угода - найбільш "амбіційна та інноваційна" з усіх, які будь-коли ЄС мав з третьою країною.
"Вона є в багатьох аспектах більш амбітною та інноваційною, ніж ті європейські угоди, які будь-коли були укладені з іншими країнами-членами. Це унікальна операція, яка приведе до комплексної, системної трансформації, зокрема, українського законодавства, і його наближення до законодавства ЄС", - додав він.
Це міф, що є окрема економічна, і окрема політична угоди, - зазначив дипломат.
"Угода є комплексною. Це і наше просування до безвізового режиму, терміни введення якого тепер будуть залежати виключно від України. Це і співпраця у сфері безпеки - найкраща гарантія безпеки України. Окремий розділ угоди стосується сфери юстиції та внутрішніх справ", - уточнив він.
Климкін сподівається, що в угоді буде закріплена європейська перспектива України.
"Сама угода про асоціацію і є європейською перспективою України. Вона встановлює європейські правила і стандарти, є інструментом певного виховання і передбачає санкції за недотримання європейських стандартів і критеріїв", - підкреслив заступник міністра.
Нагадаємо, раніше Європарламент відклав розгляд українського питання на 16 листопада. Така дата була оприлюднена на сайті Європейського парламенту. Перед цим розгляд резолюції планувався 26-29 вересня цього року.
13 вересня директор департаменту політики та безпеки МЗС України Василь Філіпчук заявив, що МЗС України сподівається, що переговори з Євросоюзом щодо угоди про асоціацію буде завершено в жовтні.
Також прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров повідомив, що угоди з Євросоюзом про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) будуть підписані до кінця року.
У той же день урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що ключові моменти щодо Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС можуть узгодити вже до кінця наступного тижня. Глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра у відповідь на це повідомив, що про конкретний термін підписання угоди про ЗВТ говорити поки рано.
23 серпня Президент України Віктор Янукович зазначив, що не сумнівається "в підписанні угоди про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС до кінця року".
Нагадаємо, раніше в своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" Янукович зазначив, що Україна може стати членом ЄС через десять років.
20 серпня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" писав, що Європейський Союз має намір і надалі підтримувати реформаторські зусилля уряду України та її громадян. Успіхи в політиці та економіці країни, досягнуті за 20 років незалежності, будуть зафіксовані в новій амбіційній угоді про асоціацію, що включає поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі.
Раніше, 10 травня Президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат "хоча б в плані підписання угоди про асоціацію".
22 квітня Президент України Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
Зазначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня прийняла за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною та Європейським Союзом у візовій сфері".
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас