Три роки тому в світі почалася фінансова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три роки тому в світі почалася фінансова криза

Казна та Політика
4242
Три роки тому, 15 вересня 2008 року, світ дізнався про банкрутство американського банку Lehman Brothers, що стало поворотним моментом у розвитку глибокої фінансової кризи, спровокованого "бульбашкою" на ринку нерухомості США.
Lehman Brothers вважався опорою банківської системи США і всього світу. Ця фінустанова була четвертим за величиною інвестиційним банком США, щорічний прибуток вимірювався мільярдами доларів, а робота з клієнтами здійснювалася по всьому світу.
Подати заявку про банкрутство Lehman Brothers змусив ряд факторів. З'ясувалося, що останніми роками існування банку його менеджери регулярно прикрашали статистику перед здачею квартальних звітів. Банк інвестував занадто багато грошей в ринок нерухомості США, де встигла надутись бульбашка. Постійне зростання цін привів до того, що багато людей, не оцінивши свої фінансові можливості, стали купувати будинки в кредит не для того, щоб в них жити, а як інвестицій. Банки, в свою чергу, охоче видавали кредити, також розраховуючи на подальше зростання цін, а потім кілька разів перепродували ці борги.
Згодом ціни обвалилися, і позичальники виявилися не в змозі виплачувати кредити. За кілька місяців до краху квартальний збиток Lehman Brothers перевищив $2,8 млрд, що змусило банк продати активи на 6 мільярдів доларів. У вересні фінустанова оголосило про збиток розміром майже $4 млрд. Тоді акції банку значно подешевшали, а погані новини змусили інвесторів ще активніше позбавлятися цінних паперів.
13 вересня глава Федерального Резервного Банку Нью-Йорка Тім Гайтнер скликав засідання, на якому обговорювалася подальша доля Lehman Brothers, борги якого перевищили 600 мільярдів доларів. Розглядалися варіанти швидкої ліквідації його активів, або продажу банку конкурентам - Bank of America і Barclays. 15 вересня Lehman Brothers подав заявку про банкрутство. Група компaній з Уолл-Стріт погодилася виділити кошти для ліквідації банку, а влада США надала підтримку в обмін на частину активів. За день вартість акцій банку впала на 90%, а вже 17 вересня був проведений делістинг акцій Lehman Brothers на Нью-Йоркській біржі.
Велику частину бізнесу Lehman Brothers в США згодом купив британський Barclays. Йому ж дісталася штаб-квартира банку - 38-поверхова будівля на Манхеттені вартістю майже мільярд доларів. Банкрутство Lehman Brothers стало найбільшим в історії США. Для світу воно стало сигналом про те, що проблеми на фінансових ринках набагато серйозніші, ніж уявлялося до цього. Криза накрила і ряд інших банків по всьому світу, які активно інвестували в боргові папери, пов'язані з американською нерухомістю.
Урядам ряду країн довелося вкласти в проблемні фінустанови мільярди доларів, оскільки багато з них вважалися занадто великими, щоб впасти. Однак, після цього з браком грошей і довіри інвесторів зіткнулися і самі уряду - держборг ряду країн перевищив безпечний рівень. Греція, Португалія та Ірландія зараз отримують кредитну підтримку від ЄС і МВФ. Натомість урядам довелося підвищити ряд податків і скоротити держвитрати.
Учора парламент Італії, держборг якої перевищив 1,9 трильйони євро, також схвалив новий пакет заходів, спрямований на скорочення держвитрат на суму майже 54,3 мільярда євро у період до кінця 2013 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас