Кабмін змінив схему перерозподілу надходжень від адмінпослуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін змінив схему перерозподілу надходжень від адмінпослуг

Казна та Політика
308
Кабінет міністрів України затвердив проект змін до бюджетного кодексу, згідно з якими плата, що стягується за надання адміністративних послуг, буде направлятися відразу в центральний бюджет, а не розподілятися по спеціалізованим фондам різних відомств.
Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на високопоставлене джерело в уряді.
Таким чином, після затвердження змін Верховною Радою, ухвалювати рішення, куди направити отримані кошти, буде Кабінет міністрів за пропозицією Міністерства фінансів.
Міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи урядову ініціативу, зазначив, що "наврят чи йдеться про масштабне поповнення бюджету" (за офіційними даними Держказначейства, на рахунку від надання адміністративних послуг у І півріччі до держбюджету надійшло лише 2,5 млн грн; при цьому деякі експерти, оцінюючи нововведення, вважають, що "головна каса" країни може поповнитися на 14-20 млрд. грн).
За словами Лавриновича, у нинішній ситуації реальний контроль за використанням отриманих коштів серйозно ускладнений, оскільки розпоряджаються ними ті організації, які не мають причетності до надання адміністративних послуг. "Кошти за надання адміністративних послуг осідають в спеціалізованих фондах, і занадто часто ми стикаємося з фактами нецільового, я б сказав, неадекватного їх використання. Недоліки в системі перерозподілу цих коштів очевидні. Існує простір для можливих зловживань. Саме це і змусило Кабінет міністрів піти на подібний крок... Буду відвертим: я не в захваті від такого кроку. Але я, безумовно, розумію, чим викликана подібна пропозиція", - зазначив він.
На питання, чи не простіше було б відмовитися від практики використання спецфондів як посередників, глава Мін'юсту повідомив, що "планується навести у цій сфері лад". "Але це не питання одного дня. Інвентаризація потребує часу і сил. Раніше я навіть не уявляв собі справжніх масштабів того, що відбувається", - сказав він.
При цьому міністр припустив, що подібна міра ("ручне" управління коштами Кабміном) є тимчасовою, і в осяжному майбутньому значна частина цих коштів буде спрямовуватися на модернізацію сфери адмінпослуг і поліпшення їх якості.
Нагадаємо, сьогодні плата за надання адмінпослуг (які, згідно із законодавством, надаються підприємствами, небюджетними установами та організаціями, підпорядкованими міністерствам і відомствам) направляється на окремі рахунки в системі Держказначействі за відомчою ознакою з подальшим зарахуванням їх в Спецфонд держбюджету.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас