Україна може демонтувати частину ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може демонтувати частину ГТС

Енергетика
1282
Якщо Росія має намір відмовитися від використання Української газотранспортної системи як транзитера газу до Європи, то для України утримання ГТС нерентабельне і її доведеться демонтувати. Про це повідомив сьогодні журналістам прес-секретар прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
"Росія будує обхідні трубопроводи навколо України. Україна хоче отримати чітку відповідь, чи розраховує надалі РФ використовувати українську ГТС. Якщо не збирається використовувати, то її утримання для України нерентабельне", - зазначив Віталій Лук'яненко, коментуючи початок заповнення газом першої нитки газопроводу "Північний потік".
Він підкреслив, що у випадку, якщо не буде гарантованого транзиту вуглеводнів по українській території, Україна може "або демонтувати частину своєї ГТС, або ж використовувати її іншим чином", пише РБК-Україна.
Після запуску газопроводу Nord Stream в Києві будуть більш схильними до створення СП на базі ГТС з Росією...
Віталій Лук'яненко також нагадав, що унікальною і найважливішою складовою української ГТС є підземні сховища газу, які розташовані ближче до західного кордону країни. Вони забезпечують абсолютно стабільні поставки газу в країни Західної Європи за будь-яких обставин. Українські ПСГ можуть демпфувати навіть втрати видобутку в разі будь-яких надзвичайних ситуацій протягом тривалого часу, водночас обхідні газопроводи - "Північний" і "Південний потік" - таких можливостей не мають, оскільки вони прокладені по дну моря і схильні навіть до ще не вивчених ризиків.
"У разі припинення транспортування газу українським маршрутом Західна Європа вступає в зону підвищеного енергетичного ризику", - передав слова Миколи Азарова його прес-секретар, пише ІА "Інтерфакс-Україна".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас