Держборг наблизився до порога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг наблизився до порога

Казна та Політика
2492
За прогнозом представника департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Міністерства фінансів Костянтина Кузнєцова, на кінець поточного року сукупний державний і гарантований державою борг України очікується на рівні 42,5% ВВП, на кінець 2012 р. - 41,9%, на кінець 2013-го - 37,9%, 2014-го - 35,3%. З них частка виключно держборгу очікується на рівні 29,2%, 27,6%, 26,3% і 25,7% - відповідно.
Опитані експерти сходяться на думці, що уряду все ж таки вдасться втиснутися в зазначений держбюджетом ліміт запозичень. Сприяти цьому буде як слабка динаміка показника внутрішнього боргу, пов'язана з небажанням Мінфіну пропонувати велику прибутковість по ОВДП, так і незначне зростання зовнішніх запозичень (в першу чергу - завдяки відсутності нових траншів від МВФ), відзначає керівник інформаційно-аналітичного центру "Forex Club в Україні" Микола Івченко.
Теоретично "вийти за рамки" уряд може в разі відновлення кредитування МВФ вже в поточному році. У будь-якому випадку, вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач, Фонд не буде чекати закінчення фінансового року для прийняття рішення про виділення чергового траншу. Але бюджетний ліміт за запозиченнями навряд чи буде перевищений.
"Поки шансів перевищити поріг держборгу в уряду небагато. Борговий ринок - як внутрішній, так і глобальний - відчуває істотні проблеми, ризики зростають, і, відповідно, зростають кредитні ставки. А позичати за високими ставками означає ще більше збільшувати свої ризики, тому така стратегія утопічна", - вважає аналітик ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець.
У той же час Україна має значні погашення до кінця року. А значить - ризик "невиконання планів" все-таки існує, адже значна частина боргу України короткострокова, а отже, має бути перекредитована в найближчому році. Також суттєвий ризик полягає в тому, що основна частина запозичень - зовнішні, що тисне на курс гривні. Хоча, каже аналітик, тут ефект суперечливий: необхідність погашати кредити у валюті стимулює НБУ тримати курс "за всяку ціну". А це загалом добре.
Не викликає занепокоєння експертів і співвідношення боргів до ВВП. Державний і гарантований державою борг до кінця року може досягти 37,7% -38,15% від ВВП, вважає Микола Івченко. В принципі, поточне боргове навантаження не є критичним, адже середній показник по країнах становить 40%. Однак, застерігає він, якщо темпи зростання даного показника в середньостроковій перспективі виявляться незмінними, то Україна може підійти до небезпечної межі - 55% від ВВП. У такому випадку, додає керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, істотними стають ризики обслуговування зовнішніх запозичень в умовах "напівзакритих" боргових ринків і відсутності зовнішніх інвестицій. Якщо до кінця року країна не продемонструє свою інвестиційну привабливість, вже в наступному році ситуація може стати критичною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас