Порятунок зони євро загрожує виснажити ресурси МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порятунок зони євро загрожує виснажити ресурси МВФ

Казна та Політика
829
Боргова криза в зоні євро може виявитися непосильним тягарем навіть для МВФ. Згідно з останніми оцінками, без шкоди для свого балансу фонд здатний надати проблемним країнам до 390 млрд дол. Та при самому негативному розвитку подій потреба у капіталі європейських країн, що загрузли у борговому болоті, може досягти 840 млрд дол. Одночасно МВФ намагається приглушити страхи з приводу європейських банків, викликані його оцінками.
МВФ виходить з того, що ризики для фінансової стабільності в зоні євро значно зростуть, підкреслюється в аналітичній записці фонду. Таким чином, боргова криза в Європі є загрозою для всієї світової економіки. Цілком реальна ситуація, коли кількість країн, потребують підтримки МВФ, збільшиться і коштів на допомогу фонду може і не вистачити.
Тим часом не вщухають суперечки з приводу масштабів дефіциту капіталу європейських банків. Проведений раніше в надрах МВФ аналіз показав потребу фінансових компаній у додатковому капіталі в обсязі 200 млрд дол. Особливе занепокоєння проміжний аналіз МВФ викликав у банкірів. Представники банківської галузі Європи та Європейського центробанку охарактеризували цей прогноз як перебільшений, але інвестори почали позбуватися своїх паперів з подвоєною енергією. Саме тому в минулі вихідні МВФ спробував заспокоїти і всю фінансову галузь, і політиків.
Глава МВФ Крістін Лагард поспішила заявити, що поява цієї цифри призвела до зовсім неправильних висновків. "Мова не йде ні про те, що МВФ організував якийсь стрес-тест, ні про розміри глобальної потреби європейських банків у капіталі", - заявила Лагард, зазначивши, що в даний час МВФ веде переговори з партнерами в Європі, обговорюючи методику складання прогнозів. І лише після їх завершення "проміжний проект" буде опублікований. Втім, станеться це ще у вересні, пообіцяла глава МВФ після саміту "великої сімки" розвинених країн світу і Росії в Марселі.
Проте оцінки фонду все ж можуть виявитися не на користь банків. Акції французьких банків BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole в понеділок обвалилися на 9-13,5%. У вихідні з'явилася інформація, що агентство Moody's може знизити їм рейтинг. На тлі загострення боргової кризи занепокоєння викликає їх значна ділова активність у Греції. Агентство помістило рейтинг французьких банків на перегляд ще в червні. Щоб зупинити паніку, Societe Generale вчора оголосив, що збільшить капітал на 4 млрд дол. до 2013 року за рахунок розпродажу непрофільних активів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас