За крок від афери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За крок від афери

Казна та Політика
13026
Регіонали в найкоротші терміни мають намір провернути непряме скасування багатьох соціальних гарантій. Виникає питання: чи вистачить в українців громадянської позиції і громадянської мужності, щоб дати на виборах гідну відповідь тим політикам, які не те що безцеремонно залізли - навіть подумали залізти в особисту кишеню своїх виборців.
У п'ятницю в рекордні, навіть для нашої бувалої Верховної Ради, терміни був прийнятий в першому читанні законопроект №9127 з малопримітною назвою "Про гарантії держави щодо виконання рішень судів". Насправді ж цей документ містить у собі, мабуть, наймасштабнішу соціальну маніпуляцію за всю історію незалежної України: мільйони українських громадян недорахуються в своїх кишенях тих чи інших соціальних грошей. Тому спокушатися не доводиться - в даному законопроекті мова йде саме про намір чинної влади не платити українцям належні їм за законом соціальні виплати.
Важливо, що законопроект №9127 був зареєструвати в Раді тільки 8 вересня. Але, за інформацією "ЭИ", з самого ранку 9 вересня пройшло таємне засідання парламентського комітету з правосуддя - профільного для цього документа. Про це засідання комітету, очолюваного Сергієм Ківаловим, були повідомлені лише лояльні до нинішньої влади депутати - ні парламентська опозиція, ні ЗМІ не отримали запрошення на цей захід. Зайве говорити, що мало у кого була можливість вивчити текст законопроекту до його фактичного голосування в парламенті. Правда, спроба протягнути документ відразу і в другому читанні не вдалася - до наступного пленарного тижня він буде доопрацьовуватися в тому ж комітеті з правосуддя.
Ще один важливий нюанс - законопроект внесений Кабміном, через що його авторами автоматично стає вся нинішня владна верхівка в Україні, включаючи президента Віктора Януковича. Тим більше що ім'я останнього неодноразово спливало у всій цій історії з кінця 2010 р., коли регіонали вперше задумалися про реалізацію згаданих вище турбот про соціальне благополуччя своїх громадян.
"ЭИ" вже неодноразово писали про те, чому з грудня минулого року регіонали так сильно затурбувалися як поточною соціальною заборгованістю перед громадянами (на той момент - приблизно 130 млрд. грн.), так і свідомо нездійсненними соціальними законами, що приймалися, як правило, під ті чи інші загальнонаціональні вибори. Адже в попередні роки можновладці цілком задовольнялися тим, що позови українців, які вимагали від держави своїх законних соціальних виплат, успішно "топилися" в судах - сотні тисяч громадян в різних інстанціях та судових юрисдикціях вигравали відповідні спори, але держава не виконувала рішення своїх же власних судів.
На такий стан справ, неприпустимий для будь-якої цивілізованої держави, звернув увагу Європейський суд з прав людини (Євросуд) - він дав регіоналам час до 15 липня цього року, щоб ті придумали механізми, які дозволять державі виконувати рішення своїх судів. Але дана проблема виявилася не судово-юридичною, а політичною, оскільки для її вирішення необхідно було зробити два кроки: ліквідувати соціальну заборгованість перед громадянами і скасувати свідомо нездійсненні соціальні гарантії.
З цією метою в січні був зареєстрований в парламенті законопроект №7562, який практично слово в слово збігається з актуальним сьогодні законопроектом №9127. Документ вже тоді вразив своєю єзуїтською підступністю: з соціальних законів вилучалися конкретні розміри соціальних виплат, а Кабміну надавалися повноваження щодо встановлення цих самих розмірів своїми постановами. Такий трюк давав би владі чудовий інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля.
Як наслідок цілком можуть виникнути ситуації, коли соціальні гарантії і пільги у громадян начебто є, але вони на зовсім законних підставах дорівнюють нулю. За подібних обставин жоден суд в Україні вже не зможе винести рішення на користь українських громадян. Отже, кількість виграних громадянами справ проти держави в основній своїй масі значно зменшиться, і Україна припинить нарешті практику невиконання рішень своїх же власних судів.
Але законопроект №7562 протягом півроку викликав дуже великий суспільний резонанс - провладні юристи змогли тільки провести його через комітет з правосуддя, але так і не добилися навіть прийняття в першому читанні. Характерним було й те, що навіть затяті прихильники Віктора Януковича намагалися і намагаються від нього максимально дистанціюватися. Як наслідок на поточний рік проблему довелося вирішувати тактично - були внесені зміни до держбюджету, завдяки яким Кабмін отримав право встановлювати розміри соціальних виплат дітям війни, чорнобильцям і військовим пенсіонерам.
Але у стратегічному сенсі проблема з соціальним законодавством та соціальною заборгованістю нікуди не поділася, і, як видно з дій регіоналів, вони мають намір закрити це питання в найкоротші терміни. Однак законопроект №7562 вже дискредитований в очах громадськості і, відповідно, пішов в утиль - йому на зміну прийшов практично повний двійник під номером 9127.
Обурення у всій цій історії викликає навіть не сам факт масштабного скасування соціалки. З нею все одно довелося б щось робити - через безвідповідальну і корисливу поведінку багатьох політичних сил, які бажали на підставі свідомо нездійсненних соціальних законів перемогти на тих чи інших виборах. Обурення викликає поведінка нинішньої влади у всій цій ситуації - все відбувається нишком і без будь-якого пояснення тим громадянам, кого це безпосередньо стосується. Немає навіть найменшої спроби роз'яснити громадянам справжній стан з соціальним законодавством і досягти з ними прийнятного для всіх компромісу. Все це в підсумку виливається в атмосферу, де домінує тотальне небажання влади виконувати соціальні зобов'язання держави перед мільйонами українців.
І добре б, якби була хоча б мінімальна довіра до тих людей, які тримають в руках вищу державну владу і так вільно розпоряджаються як законодавчим процесом, так і соціальними гарантіями громадян. А чи є така довіра? Але тут відповідь на це запитання нехай кожен шукає для себе.
Єдина поки надія, що і законопроект №9127 полетить у смітник, полягає в тому, що документ отримає великий публічний резонанс, - регіонали самі панічно бояться цього документа, оскільки на носі - парламентські вибори. Але краще рішення для цієї ситуації - це, здається, усвідомлення простими українськими громадянами тієї жахливої реальності, хто і в якому обсязі їх обманює, не збираючись за це нести ніякої відповідальності і навіть не відчуваючи докорів сумління. І тоді у важливих - якщо не в ключових для українців питаннях - можна буде брати ініціативу в свої руки і не покладатися на мінливий випадок.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас