Глава Міненерго: Україна вже підготувала документи до Стокгольмського суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Міненерго: Україна вже підготувала документи до Стокгольмського суду

Енергетика
1072
Україна буде продовжувати газові переговори з Росією. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.
"У нас проведена вся підготовча робота, але Президент України не залишає можливості завершити переговори шляхом судовим, тому що у нас дуже велике стратегічне партнерство з Російською Федерацією, дуже багато напрямків, і газовий напрямок - це одне з них, тому ми очікуємо, що все ж буде продовження переговорів", - сказало Бойко.
Також він зазначив, що весь пакет документів в Стокгольмський міжнародний суд готовий, проте тепер їх подавати не будуть.
"Будь-які процеси, які будуть проходити або в судовому напрямку, або в напрямку переговорів, будуть проходити максимально цивілізовано і в повній відповідності до тих документів, які підписала Україна", - зазначив міністр.
Також міністр зазначив, що злиття НАК "Нафтогазу України" з "Газпромом" не буде. "Жодного злиття НАК "Нафтогазу" з "Газпромом" або інших принизливих пропозицій для нас, вжито не буде. Ми проводимо роботу в цьому напрямку, в тому числі ця робота стосується розгляду цих контрактів у міжнародному суді. Ми готові до цього, оскільки також розглядаємо такий варіант і готуємося", - сказав Бойко.
За словами Бойка, Україна готова розглянути можливість газового співробітництва з Туркменістаном. Втім, про наміри відновлення поставок туркменського газу йшлося давно, але все питання впирається в неможливість його транспортування через територію Росії без її згоди, якої добитися практично неможливо.
З іншого боку, Юрій Бойко зазначив, що Україна закупить в Азербайджану 5 млрд куб. м газу.
"Нафтовий напрям ми вже відкрили і вже прокачуємо азербайджанську нафту своєю територією, а на черзі у нас завершення переговорів по газу, тобто ми відкриваємо новий шлях і приблизно 5 млрд куб. м газу будемо закуповувати в Азербайджану, про що підписаний меморандум і про що було принципово домовлено між Президентом України та Президентом Азербайджану", - сказав міністр.
Крім того, міністр розповів, що будівництво терміналу зрідженого газу на Чорному морі буде завершено до середини 2013 року. "З березня 2010 р. було схвалено постанову про будівництво терміналу зрідженого газу на Чорному морі. З 1 січня 2012 р. буде оголошено конкурс на це будівництво. А зараз реалізується цей проект, наразі завершено відбір компаній, які будуть проводити технічне обґрунтування. Я думаю, що за півтора року ми його побудуємо", - сказав Бойко.
Нагадаємо, що станом на кінець серпня, в конкурсі на проектування заводу з розрідження газу залишилися 5 компаній з Данії, Іспанії та Італії. Серед них до 20 вересня цього року буде визначено переможця тендера.
Крім того, Україна почала консультації з підрозділом компанії Gaz de France Suez - компанією Elengy, про співпрацю з будівництва терміналу зрідженого газу.
За словами міністра України у наступному році закупить 28 млрд куб. м газу замість 40 млрд куб. м, які були закуплені в цьому році. Зменшення обсягу складе 30%.
Також він зазначив, що в результаті програми економії в цьому році вдалося заощадити 1 млрд 300 млн куб. м газу. За словами міністра, економія газу вдасться також завдяки тому, що в Україні на 8% збільшився видобуток вугілля, що на 4,5 млн т більше, ніж торік. "Ми замінимо газ в енергетичному балансі України на вугілля", - сказав Бойко. Нагадаємо, за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ в Україну, "Нафтогаз" повинен оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м.
У разі пропозиції російськими партнерами закупити газу більше, ніж того вимагає українська економіка, Україна компенсує ці витрати продажем газу власного видобутку.
"Ми схвалили закон, за яким дозволено експорт українського газу в різних напрямках. Якщо нам російські партнерами запропонують купити більше газу, ніж потрібно нашої економіки, то ми просто візьмемо газ сюди, а свій газ продамо на spot, враховуючи наші сховища, і можливість пікового режиму продавати газ на spot, то ми вважаємо, що ця операція буде дуже вигідна для нашої економіки", - заявив Бойко.
За умовами чинного контракту на поставку газу з РФ в Україну, "Нафтогаз" повинен оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м. У 2010 р. Україна купила у "Газпрому" 36,5 млрд куб. м природного газу.
Нагадаємо, Верховна Рада України, 17 червня схвалила за основу і в цілому урядовий законопроект "Про внесення змін до закону України "Про основи функціонування ринку природного газу", який дозволяє НАК "Нафтогаз України" здійснювати поставки природного газу, видобутого в Україні, до Польщі. Президент України Віктор Янукович підписав цей документ 7 липня.
Крім того, за словами Бойко, Україна протягом найближчих двох місяців підпише п'ять міжнародних контрактів з видобутку газу на суші, завдяки чому до 2015 р. видобуток українського газу збільшиться до 25 млрд куб. м в рік.
Нагадаємо, що 1 вересня, ДК "Укргазвидобування" і компанія Shell Exploration and Production Ukraine підписали договір про спільну діяльність. Загальний обсяг інвестицій Shell за договором може становити 800 млн дол, зокрема на початковому етапі геологорозвідки очікуються інвестиції Shell на рівні 200 млн дол, а на майбутніх етапах геолого-розвідувальних і пошукових робіт очікувана сума інвестицій Shell складає 600 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас