Янукович: Якщо позиція Росії залишиться колишньою, Україна звернеться до Міжнародного арбітражу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Якщо позиція Росії залишиться колишньою, Україна звернеться до Міжнародного арбітражу

Енергетика
680
Якщо позиція Росії у газових переговорах залишиться колишньою, Україна звернеться до Міжнародного арбітражу. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив Президент України Віктор Янукович. При цьому, Україна вже підготувала документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду щодо спору з Росією у газовій сфері.
"Ми вже півтора року ведемо переговори на цю тему і платимо день в день, місяць за місяцем за чинними контрактами. Півтора року переговорів не увінчалися успіхом - так колись же їх треба закінчувати! Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і , якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Є система міжнародних судів - це і Стокгольмський суд, і Міжнародний арбітраж в Гаазі. Так, суд - це крайній захід, але ви ж бачите, за півтора року ми не зрушили з місця... Матеріали для подачі в суд ми фактично оформили. Ми абсолютно впевнені в тому, що міжнародні договори порушені", - сказав Янукович.
За його словами, Україна хоче повернутися до юридичних угод - міжурядової угоди від 2001 р., ратифікованої парламентами.
"Вона припускає, що ми щорічно розглядаємо питання умов поставок газу і його транспортування - обсяги, ціну газу, вартість транзиту. Але, починаючи з 2005 р. на цю договірну базу ніхто не звертає уваги. Саме відтоді почалися суперечки, взаємні претензії і, як результат, - десятирічний контракт. До речі, ми вважаємо, що 10 років для таких контрактів - це нереально великий термін", - заявив Президент.
Янукович повідомив, що, за підрахунками уряду, Україна щорічно переплачує за газ за 5-6 млрд дол.
"Формула ціни 2009 р. - сумнівна, вона, м'яко кажучи, спірна, ми не можемо з нею погодитися. Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад у Німеччині, то ми платимо приблизно на 200 дол більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають! А транзитний тариф в Німеччині у два рази вищий, ніж в України. Чому? Для нас ця переплата - а ми вважаємо, що переплачуємо, - складає 5-6 млрд дол щорічно. А за 10 років контракту - 60 млрд дол! Якщо дивитися в контексті щорічного бюджету країни - це приблизно 20%. Тобто з кожної бюджетної гривні 20 коп. йде на сплату за газ. І це тоді, коли в країні проводяться непрості реформи", - вважає Янукович.
Він також сказав, що у разі, якщо договори 2009 р. будуть розірвані, автоматичного розірвання харківських угод не буде.
"В цьому випадку у нас буде нормальна європейська ціна на газ, а вже на цю ціну діють харківські угоди, то є ще мінус 100 дол. Тому ці договори для нас вигідні, і ми свідомо пішли на їх укладення. Але я можу повідомити, що в Харкові ми домовлялися не зупинятися на тих угодах. Ми тоді домовилися повністю переглянути контракти і перейти на нові взаємини в газовій сфері. Але потім послідували півтора роки обіцянок - "так-так-так, ми подивимося, обов'язково переглянемо", і в підсумку по сьогоднішній день все залишилося на рівні "так-так-так". Хоча ми впевнені в тому, що ціна для України некоректна, що умови виписані ніби для ворога", - зазначив Президент.
Янукович висловив обурення висловлюваннями російського Президента Дмитра Медведєва про "утриманство" України.
"Я б на місці Медведєва такі ярлики не вішав. Це абсолютно некоректно. Ми не бідні родичі. І не хочемо бути, і не будемо ними ніколи. Ми - вільна держава. Ми платимо на 100% цю безмежну ціну", - сказав Янукович.
Янукович зазначив, що газове питання виникло через бажання Росії, щоб Україна вступила до Митного союзу. Але, за його словами, так не запрошують в гості, як це робить сьогодні Росія. "Так запрошувати некоректно і принизливо для нас, так не треба з нами розмовляти", - вважає Президент.
Водночас, за словами Януковича, Україна не відмовилася остаточно від членства в Митному союзі. Але країні потрібен час, щоб подивитися, як працюватиме союз "через рік-два, як будуть збудовані відносини всередині МС, коли його члени вступлять до СОТ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас