Другий пакет фінансової допомоги Греції може опинитися під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий пакет фінансової допомоги Греції може опинитися під загрозою

Казна та Політика
281
Доля другого пакету кредитної підтримки Греції з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду може опинитися під загрозою через невдачу переговорів щодо першого пакету такої допомоги, повідомило інформаційне агентство Dow Jones з посиланням на високопоставлених представників МВФ.
Греція отримала в травні 2010 року 110 млрд євро кредитної підтримки на рефінансування боргу, а в липні 2011 року європейські лідери обіцяли ще 109 млрд в обмін на жорстке скорочення бюджетного дефіциту. У п'ятницю місія кредиторів з ЄС і МВФ несподівано покинула Афіни на тлі розбіжностей з грецьким урядом щодо виконання бюджетної програми, обіцяючи повернутися в середині місяця. Паралельно з цим у низці країн єврозони звучать голоси скептиків, які сумніваються в доцільності подальшої підтримки Греції.
"Крім прогнозів щодо бюджетного дефіциту, який може зайти набагато далі дозволеного програмою ЄС і МВФ, Греція не зуміла досягти цілей в зборі коштів шляхом приватизації державних активів і навіть знехтувала низкою бюрократичних вимог. Ці невдачі дають підстави для запитань щодо спроможності і навіть бажання Афін виконати умови програми", - пише агентство.
Високопоставлений представник МВФ на умовах анонімності сказав Dow Jones, що невдача першої програми ставить під загрозу отримання другого пакету кредитів. "Я чекаю "жорсткого" дефолту, який точно станеться до березня (2012 року), а може, і цього року, і він може супроводжувати перегляд поточної програми. Шанси на другу програму невеликі", - сказав співрозмовник агентства.
Реструктуризація 350-мільярдного боргу може настати, якщо Афіни не зуміють набрати плановані 90% приватних інвесторів для участі в "добровільній" програмі обміну суверенних облігацій з дисконтом, попередив, в свою чергу, партнер Інституту міжнародної економіки Петерсона Якоб Кіркегард. "Економічні причини для того, щоб Греція вдалася до жорсткої реструктуризації, дуже переконливі", - сказав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас