Близнюк: У громадян України немає причин турбуватися про підвищення плати за комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близнюк: У громадян України немає причин турбуватися про підвищення плати за комунальні послуги

Казна та Політика
595
У громадян України сьогодні немає об'єктивних причин перейматися підвищенням плати за житлово-комунальні послуги. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, передає прес-служба міністерства.
"Питання оплати комунальних послуг - дуже чутливе для громадян, і саме тому підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги часто сьогодні надміру політизується. В умовах енергетичної залежності країни та технологічної відсталості обладнання, насправді дуже легко повірити у швидкий ріст тарифів у галузі, тісно пов'язаної із цими двома факторами", - відзначив Близнюк.
За словами міністра, реальною "тарифною" проблемою в країні є розбіжність у величині тарифів і собівартості послуг у різних регіонах країни, а також рівень відшкодування собівартості, який в середньому по країні сягає лише 72%. "Відповідно, держава вживає заходів і компенсує різницю. Крім того, у різних регіонах тарифи, наприклад, на воду відрізняються у 10 разів, а по теплу - в 6-7 разів. На ліквідації саме таких перекосів акцентував нашу увагу Президент України. Поки із цим не буде наведено лад, говорити про ріст тарифів некоректно", - наголосив міністр.
"На сьогодні 25% основних фондів країни - це системи життєзабезпечення. А їхня зношеність, моральна та технічна застарілість, невідповідність сучасним вимогам. Тому, в першу чергу, ми повинні займатися енерго- та ресурсозбереження. Для цього маємо залучати інвестиції у галузь. Сьогодні у сферу життєзабезпечення необхідно вкласти приблизно понад 40 млрд грн на кожен регіон. Бюджетне фінансування всіх рівнів ніколи не зможе цього забезпечити. Тому потрібні інновації в системі управління та державного регулювання галузі, щоб створити нормальні ринкові умови для ефективного залучення всіх можливих форм фінансування у житлово-комунальне господарство", - наголосив Близнюк.
Нагадаємо, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг, за даними Держстату України, в липні 2011 р. порівняно з червнем зменшилася на 2,6% і на кінець липня 2011 складала 10 млрд 420,1 млн грн. Протягом січня-липня 2011 р. за житлово-комунальні послуги населення країни сплатило 22,6 млрд грн.
За спожиту електроенергію за 7 місяців поточного року сплачено 5 млрд грн. Заборгованість населення з оплати електроенергії на початок серпня 2011 склав 2 млрд 907,8 млн грн. У червні заборгованість населення зменшилася порівняно з травнем 2011 р. на 3,3% і на початок липня 2011 р. складає 10 млрд 708,6 млн грн.
Протягом січня-червня 2011 населення за житлово-комунальні послуги сплатило 20,6 млрд грн. За спожиту електроенергію за 6 місяців було сплачено 4 млрд 423,5 млн грн.
За 5 місяців 2011 р.населення України сплатило за житлово-комунальні послуги 18,4 млрд грн. За даними Держкомстату, за січень-травень 2011 населення сплатило за електроенергію 3 млрд 747,5 млн грн (133,6% нарахованих за цей період сум).
Нагадаємо, що наприкінці березня 2011 р. Президент України Віктор Янукович доручив проаналізувати причини зростання заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. Як повідомила прес-служба Президента, Янукович рекомендував вжити необхідних заходів для вирішення зазначеного питання з урахуванням досвіду Київської міської державної адміністрації щодо введення 10% знижки за своєчасну оплату за послуги.
З 1 квітня 2011 р. Національна комісія регулювання електроенергетики в черговий раз підвищила тарифи для населення. За підрахунками профспілок, в 2011 р. середні витрати української родини на комунальні послуги зростуть на 1700 грн.
Зазначимо, постановою уряду від 1 червня 2011 № 869, Кабінет міністрів України затвердив єдиний підхід до формування тарифів на житлово-комунальні послуги.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас