АМКУ закрив справу проти "Лівели" через ліквідацію компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ закрив справу проти "Лівели" через ліквідацію компанії

Казна та Політика
464
Антимонопольний комітет України (АМКУ) закрив справу проти імпортера нафтопродуктів компанії "Лівела" (Полтавська обл.) У зв'язку з ліквідацією компанії 9 березня 2011 року, повідомив перший заступник глави комітету Рафаель Кузьмін в ході інтернет-конференції на порталі "ЛігаБізнесІнформ".
За його словами, в грудні 2010 року "Лівела" була знята з податкового обліку Державної податкової службою, яка на початку 2011 року провела позапланову перевірку діяльності компанії, за результатами якої порушень податкового законодавства не виявлено.
"Як було з'ясовано в ході розгляду справи, компанія перебувала в процесі ліквідації та за інформацією державного реєстратора "Лівела" була ліквідована 9 березня 2011 року", - сказав Р. Кузьмін.
При цьому згідно ст.49 закону України "Про захист економічної конкуренції" розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції підлягає закриттю без схвалення рішення по суті, якщо відповідач - юридична особа - ліквідована.
"У зв'язку з цим, в липні 2011 року АМКУ було схвалено рішення про закриття провадження у справі за ознаками порушення "Лівела" конкурентного законодавства у вигляді зловживання монопольним (провідним) становищем на загальнодержавних ринках бензину та дизельного палива", - підсумував перший заступник голови АМКУ.
Як повідомлялося, Державна митна служба України з середини серпня 2010 року розпочала оформлення партій світлих нафтопродуктів, які ввозяться "Лівелою" без справляння акцизного збору та податку на додану вартість. Це стало можливим після того, як суди підтвердили право компанії на податкові пільги.
Згідно з висновками експертів нафторинку, схему безподаткового оформлення нафтопродуктів "Лівела" застосовувала завдяки ряду положень закону "Про іноземне інвестування".
За даними консалтингової групи "А-95" (Київ), частка безподаткового імпорту "Лівелою" вже в жовтні 2010 року перевищувала 50% загального обсягу ввезеного в країну палива.
У грудні 2010 року президент Віктор Янукович доручив АМКУ вивчити вплив діяльності "Лівели" на український ринок нафтопродуктів. Приблизно в цей же час компанія фактично припинила будь-яку діяльність з імпорту нафтопродуктів.
У квітні 2011 року АМКУ порушив справу проти компанії "Лівела" за фактом неповного надання інформації в рамках розслідування безакцизного ввезення нею нафти і нафтопродуктів у другому півріччі 2010 року. Штраф за вказане порушення міг скласти до 1% річної виручки компанії.
Вищий адміністративний суд України 22 березня 2011 р. підтвердив податкові пільги "Лівели", зокрема, на безподаткове ввезення нафтопродуктів.
Незважаючи на часті заяви вищих посадових осіб про необхідність розібратися з діяльністю компанії, жодної конкретної інформації про неї досі немає, зокрема, невідомо, хто її контролює і де точно розташований її офіс.
Імпортом нафтопродуктів "Лівела" займалася з серпня по листопад 2010 року.
Меморандум між Україною та Міжнародним валютним фондом від 16 липня 2010 року містить норму про припинення країною сумнівних схем імпорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас