Експерт: Україна і країни ЄС мають об'єднатися проти Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна і країни ЄС мають об'єднатися проти Газпрому

Енергетика
699
Україна та країни Європи, які також домагаються перегляду умов закупівлі газу в російського "Газпрому", мають об'єднати свої дії в цьому напрямку.
Про це в коментарі УНІАН заявив незалежний експерт Валентин Землянський.
"Вже зараз можна припустити, що якщо Європейський Союз займе вичікувальну позицію в "українському питанні", то "Газпром" збереже за собою монопольне становище на європейському газовому ринку ще, як мінімум, на найближче десятиліття, а судові розгляди в Стокгольмі будуть свідомо приречені на поразку європейських позивачів", - зазначив експерт.
Також Землянський висловив сподівання, що те, наскільки Європа готова підтримати Україну в нинішній ситуації, стане зрозуміло вже найближчим часом.
Експерт вважає, що остання заява міністра енергетики України Юрія Бойка про бажання Києва знизити обсяги закупівель російського газу до 27 млрд. кубометрів в 2012 році, що викликала різку критику з боку керівництва Росії, цілком може отримати підтримку з боку Європейського Союзу. "Аргументи української сторони на сьогодні повністю збігаються з вимогами європейських нафтогазових компаній, які також незадоволені ціновою політикою, що проводиться "Газпромом" на європейському ринку, а також необхідністю викуповувати зайві обсяги газу, які на сьогоднішній день не споживаються промисловим сектором Європи. Крім того, Україна вже заявила про свій намір виконати вимоги 3-ї директиви ЄС про поділ нафтогазового монополіста на три самостійні компанії, що також має отримати підтримку з боку чиновників ЄС", - зазначив Землянський.
У разі реформування НАК "Нафтогаз України", сказав експерт, Україна може запропонувати "Газпрому" створити СП на базі "Укртрансгазу" для управління і модернізації української ГТС в обмін на поступки щодо умов постачання газу в Україну. А саме: знизити базову ставку у формулі розрахунку ціни на газ, отримати гарантії обсягів транзиту російського газу по території України, отримати знижку на обсяги газу, що закачується в підземні газові сховища, оскільки цей газ використовується для забезпечення транзиту російського газу в осінньо-зимовий період, і відновити паритет штрафних санкцій.
"Якщо "Газпром" буде наполягати на збереженні принципу "бери або плати", ввести принцип транзиту "качай або плати" в контракт на транзит газу по території України", - зазначив Землянський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас