Бен Бернанке не оприлюднив ніяких заходів грошово-кредитної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бен Бернанке не оприлюднив ніяких заходів грошово-кредитної політики

Казна та Політика
448
Голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке, виступаючи в п'ятницю на щорічній конференції ФРС в Джексон-Хоул, не оприлюднив ніяких заходів грошово-кредитної політики, які центробанк міг би використовувати для стимулювання економіки, пишуть "Ведомости".
Після обвалу на фондових ринках у серпні багато їх учасників очікували, що Бернанке дасть зрозуміти, як ФРС зможе надати підтримку економіці і ринкам. Саме під час торішньої промови в Джексон-Хоул Бернанке згадав, що ФРС може почати другий раунд кількісного пом'якшення. Офіційно про нього було оголошено 3 листопада - ФРС мала намір викупити казначейські облігації на 600 млрд доларів (програма завершилася в червні). Однак фондові ринки почали зростати вже з кінця серпня 2010 року, після заяви Бернанке.
"У ФРС є низка інструментів, які можуть бути використані для забезпечення додаткового грошового стимулу. Ми обговорювали відносні переваги та недоліки таких інструментів на нашому серпневому засіданні, - заявив Бернанке 2 вересня, нагадавши, що на цьому засіданні ФРС вирішила зберегти відсоткові ставки на нульовому рівні до середини 2013 року - Ми продовжимо обговорювати ці та інші дотичні питання, включаючи розвиток економічної та фінансової ситуації, на засіданні у вересні. Щоб у нас був додатковий час для дискусій, ми зробили його не одноденним, а дводенним (20 і 21 вересня). Керівництво ФРС продовжить оцінювати перспективи економіки у світлі даних, що надходять, і готове використовувати свої інструменти необхідним чином, щоб стимулювати більш активне відновлення економіки за забезпеченні цінової стабільності".
Це все, що Бернанке сказав щодо можливих дій ФРС. "Сумніваюся, що Бернанке дасть якийсь натяк щодо того, що ФРС буде робити щось конкретне, - сказав Bloomberg перед виступом голови ФРС Вільям Стоун, директор з інвестиційної стратегії керуючої компанії PNC Wealth Management. - Він може перерахувати інструменти, які є в розпорядженні ФРС. Спогади про останню рецесію ще дуже свіжі. І зараз люди побоюються, що ми підійшли набагато ближче, ніж вважалося раніше, до того моменту, коли рушійна сила економіки вичерпується".
В основному Бернанке присвятив свою промову коротко- і довгостроковим перспективам економіки. Зазвичай рецесія створює передумови для відновлення економіки, тому що скорочення витрат на капіталовкладення, нерухомість та споживчі товари тривалого користування створює відкладений попит, відзначив Бернанке. Однак зараз ця схема не працює як належить, тому що рецесія супроводжувалася кризою на ринку нерухомості та фінансової системи. Вони ще не оговталися від нього і не здатні в достатній мірі підтримати економіку. Остання зростає вже дев'ять кварталів, але зростання це повільне, безробіття тримається вище 9%.
Бернанке також відзначив, що можливості грошової влади у стимулюванні довгострокового зростання обмежені і в цьому відношенні багато залежить від політиків і фіскальної влади. Вони повинні проводити здорову бюджетну політику (нинішню необхідно істотно змінювати), щоб держборг принаймні не збільшувався по відношенню до ВВП, а краще - знижувався. Потрібно змінювати податкову політику і програми витрачання бюджетних коштів - вони повинні максимально стимулювати людей працювати і зберігати, сприяти інвестиціям у висококваліфіковану робочу силу, формуванню приватного капіталу, проведенню наукових досліджень і досвідчених розробок, а також забезпечувати необхідну для цього інфраструктуру. Нарешті, політики повинні покращити процес прийняття рішень, заявив Бернанке, нагадавши, що тривалі переговори між конгресом і Білим домом про підвищення ліміту держборгу і скорочення бюджетного дефіциту не лише підірвали довіру фінансових ринків, а й, можливо, в кінцевому підсумку завдали удару по економіці.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас