Кінах: Україна має серйозний аргумент на переговорах з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Україна має серйозний аргумент на переговорах з Росією

Енергетика
1329
Україна може зменшити залежність від зовнішніх енергоносіїв, адже країна є цілком самодостатньою в енергетичному плані. Таку думку висловлювання народний депутат, радник президента України Анатолій Кінах, коментуючи позицію держави на газових переговорах з Росією. Він додав, що якщо Україна доведе, що може використовувати свій енергетичний потенціал, це стане серйозним аргументом у цих переговорах, пише УНН.
"Нам слід в першу чергу спиратися на власні енергоресурси. Україна є енергетично самодостатньою державою. Ми видобуваємо 20 мільярдів газу в рік, а в найближчі 4 - 5 років можемо підняти видобуток мінімум до 27 мільярдів кубометрів. У нас є вугілля, поновлювані джерела енергії. Розробивши нову енергетичну стратегію, ми могли б по 5 - 7 років суттєво зменшити споживання природного газу і зміцнити нашу енергетичну безпеку", - вважає Кінах.
Однак, за словами Кінаха, на сьогоднішній день Україна є одним з найбільших споживачів природного газу в світі. Наприклад, Польща щорічно споживає 14 мільярдів кубометрів газу, а Україна більше 50 мільярдів. Разом з тим, ВВП Польщі в два з половиною рази більше.
"В України є величезні енергетичні резерви за рахунок енергозбереження, енергоефективних технологій, використання власних енергоресурсів, розвитку видобутку існуючих і нових газових родовищ, у тому числі і сланцевого газу. Ми можемо істотно знизити зовнішню залежність від поставок природного газу. У тому числі йдеться і про зниження споживання природного газу, в першу чергу за рахунок модернізації економіки, впровадження енергозберігаючих технологій", - зазначив Кінах.
Якщо країна доведе, що може використовувати свій енергетичний потенціал, це стане серйозним аргументом в переговорах з Росією. Він вважає, що погіршення відносин між Росією і Україною невигідне жодній зі сторін. Але дійсно вирішити газову проблему можливо тільки, якщо Україна продемонструє чітку позицію і не буде поступатися національними інтересами. "Ми повинні сучасними методами захищати свої інтереси", - підкреслив він.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров підкреслив, що сподівається на продовження газових переговорів з Російською Федерацією на умовах рівноправності. Раніше Азаров заявляв, що позиція російської сторони змушує Україну розглядати можливість розірвання чинних газових контрактів у судовому порядку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас