По другому колу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По другому колу

Казна та Політика
1245
Лише за липень банкіри отримали збитки в три рази більші, ніж за все перше півріччя. Третій квартал фінустанови відкрили активним формуванням резервів під проблемні кредити, яке вилилося в 3 млрд. грн. збитків за підсумками липня, а агрегований мінус за сім місяців склав практично 4 млрд. грн.
Втім, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року успіхи сектора очевидні, адже за січень-липень 2010 р. збитки банків становили 8,6 млрд. грн. У той же час варто відзначити, що валові доходи фінустанов зросли дуже несуттєво - з 78,4 млрд. грн. до 80,2 млрд. грн. Тобто головним чинником скорочення збитків банкірів є оптимізація витрат і поступове зниження відрахувань у резерви. Про активне зростання ринку за рахунок розгортання кредитування мова поки не йде.
Липневий сплеск резервування експерти поки не беруться пояснити однозначно. "На даному етапі поки складно судити, чому банки вирішили так різко збільшити резерви протягом одного місяця. Проте останні результати галузі говорять про те, що банки навряд чи зможуть істотно поліпшити свої показники в другій половині цього року в порівнянні з початком року", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова.
За її підрахунками, в липні резерви банків на покриття кредитних втрат зросли до 6,7 млрд. грн. ($0,8 млрд.), набагато перевищивши середньомісячне значення першого півріччя ($0,3 млрд.) і навіть середньомісячне значення за 2010 р. ($0,5 млрд.). "Можливо, це пов'язано з тим, що банки додатково сформували резерви під великі кредити, які були раніше реструктуризовані. Тобто зниження класу позичальників могло викликати необхідність в додаткових резервах під видані їм кредити", - припускають аналітики ІК Eavex Capital.
Не виключено також, що причиною цього могли бути результати діяльності окремих банків. "Приміром, негативний результат першого півріччя, по суті," зробили "шість банків - проблемні "Родовід" і "Володимирський", а також УкрСиббанк, "Банк Форум", "Піреус МКБ" і "Соцкомбанк", - пояснює Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". Більшість великих банків, продовжує він, уже закінчили формування резервів за проблемними активами, але в системі залишається група банків, результати яких складно передбачити. Хоча достовірно "винуватців" липневого мінуса можна буде визначити лише після публікації звітності за третій квартал.
На думку голови наглядової ради банку "Центр" Олександра Охріменка, процеси формування резервів у банківській системі все ж не закінчилися, і проблемні кредити, що утворилися під час кризи, ще як мінімум кілька років будуть тиснути на баланси фінустанов. "Ми продовжуємо спостерігати неплатоспроможність юросіб-позичальників, зокрема перекредитуватися під час кризи, так само як і проблеми фізосіб, у яких зростання реальних доходів поки не настільки велике, щоб повернутися в нормальний графік погашення позик", - стверджує експерт. На його думку, розраховувати на "життя з чистого аркуша" банки можуть хіба що ближче до 2015 р.
Солідарні з цією думкою й інші експерти. Як вважають в ІК Eavex Capital, незважаючи на те, що в 2012 р. сума відрахувань до резервів повинна бути меншою, ніж вона була в 2010 р. і до теперішнього часу поточного року, у тому випадку якщо економічна ситуація в країні погіршиться, а курс гривні до долара значно впаде, то формування резервів за проблемними активами буде тривати ще довго.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас