Два найбільші банки Греції мають намір оголосити про злиття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два найбільші банки Греції мають намір оголосити про злиття

Казна та Політика
824
Другий і третій за величиною банки Греції - EFG Eurobank Ergasias SA і Alpha Bank SA - готуються в понеділок офіційно оголосити про злиття перед лицем кризи в секторі, пише в понеділок грецька ділова преса.
Потенційна угода, про яку вперше стало відомо у вихідні, призведе до створення найбільшого в Східній Європі банку з більш ніж 150 млрд євро активів і близько 80 млрд у депозитах. При цьому, за даними агентства Bloomberg, ринкова капіталізація двох банків становить всього 2 млрд євро проти 23 млрд на піку вартості акцій в 2007 році. Тільки на минулому тижні акції Alpha впали на 26%, а Eurobank на 22%.
Джерело в банківській сфері повідомило агентству Reuters, що приватні інвестори з Катару планують вкласти до 500 млн євро в об'єднаний банк. Катарський фонд Paramount Services в 2008 році купив 4% Alpha Bank за 296 млн євро.
Грецький банківський сектор зіткнувся з серйозними проблемами через фінансову та економічну кризу в країні. Триває масований відтік депозитів, який все більше ставить банки в залежність від дешевого кредитування ЄЦБ. Eurobank в липні провалив стрес-тести ЄЦБ, показавши прогнозовану достатність капіталу (Tier 1) в 4,9% при негативному розвитку подій проти мінімально необхідних 5%.
Крім того, схвалений лідерами Євросоюзу план обміну грецьких облігацій з дисконтом передбачає серйозні втрати і для грецьких банків, які є великими власниками суверенного боргу. Так, у портфелі Eurobank 8,7 млрд євро в грецьких облігаціях, а у Alpha Bank - 5,5 млрд євро в цих паперах. Лідер грецького ринку National Bank of Greece (NBG) тримає 18,8 млрд євро грецького боргу. Раніше Alpha Bank відкинув пропозицію NBG про злиття.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас