Янукович завдав Україні набагато більше збитків, ніж приписують Тимошенко? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович завдав Україні набагато більше збитків, ніж приписують Тимошенко?

Казна та Політика
5858
Збиток від дій Кабінету міністрів в 2004 році під керівництвом Віктора Януковича може позмагатися із сумою збитків, що приписуються у "газовій справі" Юлії Тимошенко.
Про це пише в суботу тижневик "Дзеркало тижня. Україна".
Зокрема, мова йде про реалізовану чиновниками уряду і керівництвом НАК "Нафтогаз України" в квітні-серпні 2004 року схему погашення заборгованості перед РАТ "Газпром" за спожитий українськими споживачами і не оплачений Україною в 1997-2000 роках природний газ.
15 листопада 2001 р.Верховною Радою було ратифіковано міжурядову угоду про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу по території України.
Документ визначив остаточний механізм погашення заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед РАТ "Газпром" шляхом випуску стандартних корпоративних єврооблігацій з терміном погашення з 2004 по 2013 рік.
Для України така схема погашення газових боргів була надзвичайно вигідна і дозволяла поступово, не погіршуючи фінансового стану "Нафтогазу України", погасити всі борги до 2013 року, відзначає автор.
Проте, за рішенням кількох українських чиновників у реалізацію цього проекту з порушенням закону були внесені корективи, які спричинили "надмірні витрати".
Зокрема, до протоколу переговорів від 6 серпня 2002 року між "Газпромом" і "Нафтогазом" була внесена фраза про залучення "Внєшекономбанку" (ВЕБ) як єдиного фінансового консультанта і компанії White & Case в ролі юридичного консультанта.
Це і стало початком реалізації задуму про зміну схеми погашення боргу і переходу за єврооблігаціями на розрахунок грошовими коштами.
Правління НАК погодився з пропозицією "Газпрому" щодо врегулювання заборгованості шляхом переуступки всієї наявної заборгованості НАК "Внєшекономбанку" всупереч розробленій раніше схемі.
Завершило цю схему прийняття відповідної постанови Кабінету міністрів від 06.08.2004 року.
"У зв'язку з цим виникає питання, чи порушує закон прем'єр-міністр (у даному випадку, Янукович), підписуючи незаконну постанову?", - запитує автор.
Видання підрахувало, що ймовірні збитки Україні за всіма рішеннями в газовій сфері за десять років становлять 38,6 мільярдів доларів.
Як відомо, в "газовій справі" Юлії Тимошенко збитки від її діяльності оцінюються в 1,5 мільярда гривень.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас