Інвестиції позбавлять ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції позбавлять ризиків

Казна та Політика
612
В Україні може бути створений фонд гарантування інвестицій - відповідний проект закону вже зареєстровано у парламенті. Текст документа, на підготовку якого пішло чотири роки, не змінився в порівнянні з попередньою версією - торговцям і компаніям з управління активами доведеться відраховувати в нього 0,1% коштів клієнтів.
Учасники ринку впевнені, що фонд лише психологічно вплине на інвесторів, оскільки немає практичної необхідності в його існуванні.
У розпорядженні Комерсант-України опинився проект закону "Про фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку" (ФДМ), який був зареєстрований в парламенті 23 серпня. Текст документа на сайті досі не оприлюднено. Ініціатором прийняття закону виступив Кабмін, а його розробкою з 2007 року займалася Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). За цей час змінилося кілька версій документа, прийняття якого дозволило б адаптувати українське фондове законодавство до норм Європейського союзу. "Він узгоджувався відповідними міністерствами та відомствами, які вносили свої пропозиції. Тепер ми можемо стверджувати, що документ відповідає очікуванням всіх учасників процесу", - пояснила причину тривалості прийняття документа тимчасово в. о. начальника управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Олена Логвиненко. Створити ФДМ планувалося ще в 2009 році.
На відміну від колишніх версій, які пропонували зобов'язати уряд заснувати фонд, остання редакція проекту не передбачає фінансування ФДМ за рахунок держави. Фонд запропоновано створити як некомерційну самоврядну організацію. Він буде здійснювати виплати інвесторам у разі "недоступності інвестицій" - при анулюванні ліцензії компанії; використання корпоративним фондом інвестицій в незаконних цілях; ліквідації пайового фонду раніше терміну його дії; банкрутства учасника фонду або відмови відкритого інвестфонду від викупу своїх сертифікатів. Виплат не буде у випадку отримання збитків від інвестиційної діяльності.
Розмір першої гарантованої виплати, на яку зможуть розраховувати інвестори, складе 2 тис. грн, а максимальна сума відшкодування - 20 тис. грн. Реєстраційний внесок учасників ринку цінних паперів у ФДМ складе 5 тис. грн. Компанії з управління активами (КУА) щокварталу будуть відраховувати 0,1% від вартості чистих активів (ВЧА) публічних фондів, а торговці цінними паперами - цю ж частку від середньозваженого розміру коштів або паперів в управлінні. Поточні внески повинні будуть здійснювати також корпоративні фонди, які провели відкрите розміщення сертифікатів.
Учасники ринку негативно ставляться до збільшення їхніх витрат. Президент ІГ "Універ" Тарас Козак зазначає, що більшість КУА і так працюють у збиток, тому компанії включать суму відрахувань у витрати інвесторів. У середньому компанії беруть за керування 2% від ВЧА за рік. "Якщо хтось когось кинув, то за це повинен буду платити не тільки я, а всі мої інвестори. Чому?" - обурився глава ІГ ТАСК Сергій Бродович. Генеральний директор ІК "Фінекс Капітал" Ігор Когут відзначає, що введення плати у відсотках від ВЧА призведе до скорочення коштів під управлінням фондів.
Робота ФДМ буде марною через відсутність випадків, коли потрібні такі відшкодування. "У 1990-і роки банкрутства були скрізь - трасти, довірчі товариства. Але за три роки світової кризи я не чув про жодне банкрутство українського фонду", - говорить Ігор Когут. "Я знаю, що у багатьох інвесторів були проблеми з поверненням коштів, але банкрутств не було", - погоджується Сергій Бродович.
Проте документ може позитивно вплинути на ринок. "Депозити гарантуються Фондом гарантування вкладів фізосіб, тому з банків фізичні особи не втікають, - каже Тарас Козак.- Якщо буде відомо, що ризики шахрайств покриває новий фонд, то цього буде достатньо, щоб залучити фізосіб на ринок". Зазначимо, що до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб банки одноразово відраховують 1% від статутного капіталу і ще по 0,25% від залучених коштів населення кожні півроку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас