Експерт: Україна в найближчі три місяці не отримає гроші від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна в найближчі три місяці не отримає гроші від МВФ

Казна та Політика
783
Україна отримає черговий кредитний транш від МВФ у сумі $1,5 млрд не раніше середини листопада, - вважають експерти. На їхню думку, про це свідчить той факт, що візит місії Фонду відкладений як мінімум на півтора місяця.
"Незважаючи на те, що український парламент схвалив законопроект про пенсійну реформу (одне з основних вимог МВФ) ще в липні, президент поки так і не підписав його, і, швидше за все, він буде підписаний лише після виключення із законопроекту поправки, яка серйозно збільшує тиск на баланс Пенсійного фонду", - пояснила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Виходячи з вчорашньої заяви МВФ, за словами експерта, також можна зробити висновок про відсутність особливого прогресу в питанні підвищення тарифів на газ, що є ще одним ключовим умовою Фонду, пише Корреспондент.
"Таким чином, реакція ринків на інформацію про перенесення термінів візиту місії МВФ, як видно, буде негативною, хоча це і не стало великим сюрпризом після того, як з'явилася інформація про затримку з підписанням пенсійного законодавства, - зазначила Олена Бєлан. - Проте, ми як і раніше вважаємо, що тривала волатильність на світових кредитних ринках, в кінцевому рахунку, змусить українську владу вжити необхідних заходів для відновлення кредитування МВФ".
України зараз не відчуває гостру необхідність в кредитних коштах Фонду, які направляються в резерви центрального банку, вважає експерт. Але, за її словами, чинна програма з МВФ необхідна для збереження сприятливих умов доступу на зовнішні ринки капіталу для уряду, який буде мати потребу в зовнішніх позиках для фінансування дефіциту.
"Проте ми вважаємо, що переговори з МВФ будуть непростими, оскільки українська влада буде балансувати між програмою МВФ і можливими негативним впливом необхідних Фондом непопулярних заходів на рейтинги влади напередодні парламентських виборів у жовтні 2012 року", - резюмувала фахівець.
Нагадаємо, що вчора спеціальний радник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон повідомив, що відправка чергової місії МВФ до Києва перенесена на кінець жовтня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас