Завод з виробництва ядерного палива буде побудований в Кіровоградській обл. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завод з виробництва ядерного палива буде побудований в Кіровоградській обл.

Енергетика
703
Завод з виробництва ядерного палива буде побудований на майданчику в районі смт Смоліне, Кіровоградської обл., повідомляє прес-служба державного концерну "Ядерне паливо".
Відповідне рішення було прийнято комісією з розгляду пропозицій та підготовки рекомендацій щодо вибору майданчика для розміщення підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000.
Зазначимо, до вибору були запропоновані також майданчики в районі м. Жовті Води, Дніпропетровської обл. і в районі м. Славутич, Київської обл.
Нагадаємо, в грудні 2010 р. міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявляв, що завод з фабрикації ядерного палива буде побудований в районі Жовтих Вод. "Ми викуповуємо корпоративні права по заводу зі збагачення ядерного палива на території Росії і будуємо в себе підприємство з фабрикації ядерного палива в районі Жовтих Вод", - сказав Бойко.
При цьому він зазначив, що заходи щодо початку будівництва заводу реалізуються, і кінцевою метою майбутнього заводу буде створення замкнутого циклу з виробництва ядерного палива.
Відзначимо, 3 грудня Міністерство палива та енергетики України заявило про плани в 2011 р. почати будівництво першої черги заводу з фабрикації ядерного палива. Відповідальним виконавцем призначаються департамент ядерної енергетики та атомної промисловості, а також ДП "Ядерне паливо", які протягом року повинні запропонувати проект і почати будівництво першої черги заводу з фабрикації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000. Введення заводу в експлуатацію передбачено в 2013 р.
Як повідомлялося, Український науково-дослідний і проектно-дослідний інститут промислової технології (ДП "УкрНДІпромтехнології") відновив підготовку ТЕО будівництва заводу з фабрикації ядерного палива. "Кілька років тому "УкрНДІпромтехнології" почав підготовку ТЕО, але зупинив її на певному етапі до проведення конкурсу з вибору технології", - пояснив президент національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський.
Він нагадав, що експерти відібрали пропозиції російського ВАТ "ТВЕЛ". "Тепер розробка ТЕО буде продовжена", - зазначив керівник "Енергоатому". У документі, за його словами, планувалося розглянути майданчики під нове підприємство, а саме, чотири варіанти, у тому числі і створення заводу на потужностях Східного ГЗК, Придніпровського хімзаводу (ДП "Цирконій"), в Сумах (Сумське НВО ім. Фрунзе) і на одній з АЕС.
Нагадаємо, 22 вересня 2010 р. Кабмін схвалив проект будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в Україні. Постачальником палива був обраний російський державний концерн ТВЕЛ спільно з українськими співвласниками. 9 вересня Бойко заявив, що ТВЕЛ виграв конкурс, тому що буде інвестувати кошти в будівництво заводу, проте контрольний пакет акцій українсько-російського СП, створеного на базі заводу, буде в Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас