Меркель: Вихід із сьогоднішньої кризи за допомогою євробондів неможливий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Вихід із сьогоднішньої кризи за допомогою євробондів неможливий

Казна та Політика
403
Канцлер ФРН Ангела Меркель висловилася проти введення єврооблігацій, однак не виключила можливість подібного кроку в майбутньому, передає Deutsche Welle з посиланням на німецький телеканал ZDF.
"Вихід із сьогоднішньої кризи за допомогою євробондів неможливий. Поява загальноєвропейських облігацій зараз - неправильний шлях", - сказала вона.
На думку канцлера, всі європейські країни повинні прагнути до підвищення конкурентоспроможності. Крім того, Меркель зазначила, що єврогрупі необхідно ще більш тісно співпрацювати в сфері фінансово-економічної політики.
За її словами, стабільність євро не гарантується політичним союзом європейських держав. Тому єдину європейську валюту необхідно зміцнювати за рахунок "більш тісної економічної співпраці та норм обов'язкового характеру".
Канцлер ФРН також заявила про відсутність ознак рецесії, що насувається в країні, незважаючи на європейську боргову кризу та уповільнення зростання німецької економіки. За словами Меркель, про це свідчить, зокрема, стабільність на ринку праці. "Я не бачу ніяких ознак можливої рецесії в Німеччині", - заявила глава уряду ФРН.
Нагадаємо, 19 серпня ц.р. представники Європейської комісії (ЄК) заявили, що ЄК продовжує вивчати питання про доцільність випуску облігацій єврозони.
Варто зазначити, що в Європі поки немає єдності в думках щодо випуску облігацій зони євро, який багато аналітиків вважають дієвим виходом з боргової кризи, що охопила регіон. Країни Єврозони, які вже випробували на собі тиск держборгу, також виступають за випуск спільних облігацій. Так, в Італії вважають, що таке рішення зніме напруженість на фінансових ринках і допоможе відновити довіру інвесторів.
У той же час, лідери провідних економік ЄС - Франції та Німеччини не підтримують ідею випуску облігацій. Відсутність у них ентузіазму щодо цієї ініціативи пояснюється тим, що в разі подібної емісії, фінансове навантаження на країни з сильною економікою різко збільшиться. В даний час Берлін і так виступає головним донором периферійних країн ЄС, що стоять на межі банкрутства.
Слід сказати, що Німеччина останнім часом стала делікатнішою в частині витрат, які країна несе у зв'язку з борговими кризою. Зокрема, офіційні особи ФРН постійно висловлювали сумніви в ефективності масштабної допомоги Греції з боку ЄС. Зрештою, Німеччина і Франція все-таки узгодили програму допомоги Греції, але це було зроблено, скоріше, заради порятунку євро. Крім того, багато німецьких банків є власниками грецьких облігацій.
Випуск єдиних облігацій - це створення системи фінансових трансфертів, коли багаті країни єврозони будуть субсидіювати бідніші.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас