Мінрегіонбуд хоче знизити споживання газу на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіонбуд хоче знизити споживання газу на 30%

Енергетика
253
Реалізація Національної стратегії теплопостачання населених пунктів України до 2030 року дозволить скоротити споживання газу в країні на 30%. Такий прогноз міститься в проекті урядового розпорядження "Про схвалення концепції Національної стратегії теплопостачання населених пунктів України до 2030 року", оприлюдненому на веб-сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
Орієнтовно вартість реалізації стратегії оцінюється в 50-60 млрд грн, з яких 14,9 млрд грн планується залучити з держбюджету в рамках реалізації держпрограм з енергоефективності будівель та систем теплопостачання.
Реалізувати стратегію уряд має намір, зокрема, за рахунок комплексної модернізації систем теплопостачання будівель, сформувавши при цьому місцеві ринки теплової енергії, а також заміни центральних теплових пунктів індивідуальними, запровадивши при цьому комерційний облік на всіх стадіях виробництва, транспортування, постачання, споживання тепла і гарячої води.
Проектом також передбачається впровадження когенерації, використання вугілля і місцевих і поновлюваних видів палива, зокрема, жителями сільської місцевості - соломи, сонячної та вітрової енергії, торфу і біогазу.
З урахуванням того, що Україна витрачає через відсталі технології на виробництво одиниці ВВП в 4,7 рази більше енергії, ніж західні країни, важливість прийняття такої програми важко переоцінити.
З іншого боку, враховуючи характер виконання багатьох досі прийнятих держпрограм і різноманітних стратегій, реалізація яких впирається у вічну нестачу бюджетних коштів, складно розраховувати на виконання даної Нацстратегії навіть у такій віддаленій перспективі.
Певні зрушення в її реалізації, втім, є. У поточному році прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв почати реалізацію проекту з будівництва терміналу з регазифікації скрапленого природного газу (СПГ) розпочнеться вже в поточному році. Причому його потужність складе не 5 млрд, як планувалося, а 10 млрд куб. м газу. Будівництво першої черги СПГ-терміналу планується розпочати в 2013 році і завершити до 2015-2016 років, другої черги - в 2016-2018 роках. Також заплановано переведення частини промислових потужностей на електроенергію, на чому планується заощадити 7 млрд куб. м газу.
За підрахунками фахівців інституту технічної теплофізики, перехід з газу на вугілля (ТЕС, металургія, ЖКГ) дозволить зберегти до 8 млрд куб. м на суму 14,1 млрд грн, використання супутніх газів замість природного (металургія) - ще до 1 млрд куб. м (1,76 млрд грн), при цьому витрати на переобладнання складуть близько 1,5 млрд грн. Заміна газу біогазом (ЖКГ) збереже до 20 млрд куб. м (35 млрд грн), однак вимагає величезних початкових вкладень.
Якщо з використанням вугілля, якого в Україні ще вистачить мінімум на 100 років, ще ясно, то використання як палива соломи більше схоже на злий жарт.
Поки ж інвестиціями в енергозбереження займаються в основному міжнародні інституційні інвестори. Нагадаємо, що в червні АТ "Укрексімбанк" і Світовий банк сьогодні підписали угоду про залучення позики для впровадження "Проекту з енергоефективності", згідно з яким Україна отримає 200 млн дол. терміном на 30 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас