Уряд Іспанії схвалив новий пакет антикризових заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Іспанії схвалив новий пакет антикризових заходів

Казна та Політика
161
Рада міністрів Іспанії ухвалила у п'ятницю новий пакет антикризових заходів, необхідних для того, щоб країна змогла виконати свої зобов'язання щодо скорочення бюджетного дефіциту, повідомляють місцеві ЗМІ.
Очікується, що законопроект дозволить владі королівства заощадити близько 5 млрд євро.
Як повідомила іспанська газета El Pais, економити бюджетні кошти передбачається передусім завдяки змінам у сфері оподаткування та охорони здоров'я. Іспанська влада передбачає ввести додатковий податок на прибуток з великих компаній. За рахунок цього кроку до держбюджету планується отримати додаткових 2,5 млрд євро.
Другим найважливішим заходом скорочення бюджетного дефіциту буде зниження витрат на фармацевтичну галузь, що дозволить заощадити Іспанії до 2,4 млрд євро. Для цього, за задумом іспанських законодавців, лікарям треба у своїх рецептах і рекомендаціях віддавати перевагу лікам-дженерикам. Дженерик - це аналог оригінального лікарського препарату, на діючу речовину якого закінчився термін патентного захисту. Оскільки для виробництва дженерику не потрібно дорогих фармакологічних досліджень, він дешевший від оригіналу.
Також законопроект пропонує знижувати на 15% ціни на ліки-оригінали, запатентовані більше 10 років тому і не мають дженериків.
Уряд схвалив також і третій антикризовий захід, який має діяти до 31 грудня. Це зниження ПДВ на придбання нової нерухомості з 8% до 4%. Як повідомив журналістам глава Міністерства транспорту і соціального розвитку Хосе Бланко, за допомогою цього заходу уряд сподівається "активізувати будівельний сектор" і "сприяти створенню робочих місць в цьому секторі, що найбільше страждає від безробіття". Ефект від цього заходу відчують на собі не лише працівники будівельного сектора, але й покупці нерухомості. Наприклад, як пояснив міністр Бланко, при придбанні при зниженій податковій ставці житла вартістю 200 тис. євро покупець економить 8 тис.
Для того щоб новий пакет антикризових заходів набрав чинності, законопроект повинен отримати схвалення нижньої палати іспанського парламенту, конгресу депутатів. Його екстрене засідання заплановано на вівторок, 23 серпня.
Соціалістичний уряд Іспанії намагається захистити четверту за величиною економіку єврозони від боргової кризи, яка раніше охопила Португалію, Ірландію та Грецію. Перед країною стоїть завдання зниження дефіциту бюджету до 4,8% ВВП в поточному році, збільшення обсягів експорту, боротьби зі зростаючим безробіттям.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас