Податкова шукатиме зарплати в конвертах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова шукатиме зарплати в конвертах

Казна та Політика
2003
Глава Державної податкової служби України Віталій Захарченко доручив провести економічний аналіз, розробити "дорожню карту" і план заходів роботи столичної податкової адміністрації стосовно підприємств, які виплачують заробітну плату нижче мінімальної.
"Це стратегічно важливий напрямок, результативність роботи якого дозволяє нам не тільки виводити зарплати з "тіні" та збільшувати надходження до бюджету, але й приведе до суттєвого збільшення рівня соціальної захищеності громадян України", - повідомила прес-служба відомства з посиланням на Захарченка.
Як повідомляється, аналіз роботи податкових органів в цьому напрямі показав, що п'ята частина столичних підприємств (110 тис. працівників) виплачує зарплату нижче законодавчо встановленого мінімуму. З них майже чверть (1,3 тис. підприємств) - це підприємства, що працюють у сфері торгівлі; майже 4% (200 підприємств) - підприємства, задіяні в сфері фінансових послуг, 2% (100 підприємств) припадає на готельний та ресторанний бізнес.
Разом з тим понад 1 тис. таких підприємств отримали за 2010 рік валовий дохід від 1 млн грн до 2 млрд грн.
Відомство також складе "Карту тіньового сектора" економіки країни, до якої увійдуть, зокрема, підприємства-платники ПДВ, які мінімізують податкові зобов'язання, а також фізичні особи - несумлінні платники податків.
Цей документ буде використовуватися податківцями для запобігання приховуванню доходів від оподаткування платниками ПДВ і фізичними особами.
Крім того, для кожної адміністративно-територіальної одиниці буде складено "Зріз економічної ситуації". Документ буде враховувати всі чинники і тенденції в окремому місті чи районі, у тому числі - дисбаланс між сплатою податків та обсягами коштів, що обертаються в економіці. Так, відомство відзначало, що від керівників на місцях буде вимагати адекватного податкового супроводу бізнесу на своїх територіях.
"Карта тіньового сектора", на якій позначені підприємства-платники ПДВ, які мінімізують податкові зобов'язання, вже створена. В даний момент ведеться робота з формування карти тіньового сектора фізичних осіб-недобросовісних платників податків.
Раніше податківці заявляли, що 10-17% коштів української економіки обертається "в тіні".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас