Експерт: Впливові кола експлуатують економічну кризу в своїх інтересах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Впливові кола експлуатують економічну кризу в своїх інтересах

Валюта
792
Буря на фондових ринках - основа не тільки для страху, а й для обурення, заявляє у своїй статті в The New York Times економіст, нобелівський лауреат Пол Кругман, переклад здійснений порталом Inopressa.ru. "В даний момент ми спостерігаємо, що відбувається, коли впливові люди не намагаються знайти вихід з кризи, а експлуатують її", - пояснює автор.
Понад півтора роки головна тема громадських дебатів у США - проблеми з бюджетом, а питання безробіття майже ігнорується, вважає Кругман. "Це дуже дивно, оскільки ринки з усією можливою чіткістю сигналізували, що найбільша проблема США - не дефіцит, а безробіття", - пише автор.
Чому ж Вашингтон зосередився не на тій темі? - задається питанням автор. На його думку, свій внесок зробили твердолобі республіканці, для яких шпильки з приводу дефіциту - зручний спосіб атаки на урядові програми.
Але й інші впливові люди намагалися відволікти увагу від теми працевлаштування та скористатися кризою, щоб відстоювати свою традиційну програму. Якісь "самопроголошені центристи" закликають зосередитися на "реформі соціальних пільг" - тобто скоротити витрати на соціальне страхування та державне медичне страхування.
"Коли вам попадеться така людина, знайте: вона і їй подібні - одна з головних причин наших бід", - йдеться в статті. Зараз економіці потрібна екстрена перша допомога: "коли у вас б'є кров з відкритої рани, потрібен лікар, який перев'яже рану, а не той, хто буде читати нотації про необхідність здорового способу життя в старості". Коли мільйони людей, які бажають і вміють працювати, сидять без роботи, завдання політиків - термінове оздоровлення економіки, а не нотації про необхідність довгострокової самодостатності бюджету. На жаль, такі нотації - модне проведення часу в Вашингтоні, додає автор.
Кругман пропонує свої заходи першої допомоги. По-перше, тимчасово підвищити витрати бюджету замість того, щоб їх урізати. "В умовах масового безробіття і фантастично дешевих кредитів нам треба реконструювати школи, дороги, водопровід тощо". По-друге, рішуче зменшити борги домогосподарств шляхом іпотечної амністії і рефінансування. По-третє, ФРС потрібно свідомо підштовхнути інфляцію, щоб пом'якшити проблеми заборгованості.
Зрозуміло, ці пропозиції назвуть безвідповідальними. "Але справжня безвідповідальність у тому, щоб експлуатувати дебати про кризу, щоб домагатися того, чого ви домагалися до кризи, і дивитися, як економіка стікає кров'ю", - підсумовує автор.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас