Офіси відкритого типу негативно впливають на співробітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіси відкритого типу негативно впливають на співробітників

801
Дослідження вчених показали, що організація open space офісу знижує продуктивність праці і погіршує здоров'я.
Відомо, що умови праці впливають на продуктивність. Але як саме? Дослідження показують, що офіси з відкритим плануванням - там, де багато співробітників в одному приміщенні і перегородки не до стелі, - негативно впливають на продуктивність праці. І ситуація погіршується у випадку, якщо співробітникам до того ж забороняють персоналізувати їхні робочі місця.
Цікаво, що сама концепція офісів відкритого типу була введена ще в 1950-і роки. Цілі роботодавців були доволі благі - поліпшення взаємозв'язків між колегами, командний дух, краща продуктивність праці. Однак тепер вчені стверджують, що така організація робочого простору несе в собі більше мінусів, ніж плюсів.
Такі висновки були зроблені, зокрема, на основі аналізу мозкової активності. Людина сиділа в шумному офісі і намагалася працювати, а датчики, закріплені на її голові, зчитували, наскільки добре це їй вдавалося. Результати показали наявність раптових пауз, перебоїв у цілеспрямованому обмірковуванні чого-небудь.
"Офіси відкритого типу були розроблені з метою сприяти творчому мисленню і швидкого вирішення проблем. Однак на ділі це працює не так, як задумано. Наприклад, ви поглинені якоюсь роботою, а десь поруч з вами починає лунати телефон. Навіть якщо ви намагаєтеся не реагувати на подразник, ваш мозок в будь-якому випадку зробить це", - зазначає невролог Джек Льюїс, який проводив дослідження.
На користь цієї точки зору говорять і дані інших наукових досліджень. Так, минулого року Університетський коледж Лондона опитав 20 тис. осіб на предмет того, наскільки щасливими вони себе почувають у своїх офісах. Було виявлено, що 56% респондентів скаржилися на відсутність особистого життя, 55% - на неправильний температурний режим в приміщенні, 60% - на недолік тихого простору. Кожен третій був стурбований відсутністю денного світла і високим рівнем шуму.
Офіси відкритого типу прийнято звинувачувати і в поганому самопочутті працюючих в них людей. Дослідження австралійських вчених в 2009 році виявило, що в офісах відкритого типу хворіє більше співробітників. У свою чергу Технологічний університет Куінсленді виявив, що шум і суєта здатні підвищувати артеріальний тиск людей, що приводить їх до стресу, почуття спустошеності і робить беззахисними перед грипом.
Між тим, оскільки практика офісів з відкритим плануванням поширена настільки, що відмовитися від неї не можна, дослідники намагаються з'ясувати умови, при яких навіть у відкритому офісі вдалося б працювати продуктивніше. І дещо зрозуміти вже вдалося.
"Компанії приваблює ідея надавати своїм працівникам мізерний простір для роботи або навіть уніформу, яка, на їхню думку, зводить нанівець зайві відволікаючі чинники, - нарікає психолог з Ексетерського університету Крейг Найт. - Тим часом ми натрапили на один аспект: співробітники працювали більш ефективно в офісах з фотографіями і рослинами".
Якщо персоналу було дозволено збагачувати простір навколо себе речами на кшталт плакатів з улюбленими персонажами, просто смішними картинками або персоналізувати робоче місце іншими способами, люди могли покращити свій добробут на 32%, а продуктивність праці - на 15%. "Все це тому, що вони отримували можливість контактувати з комфортними для них атрибутами і, як результат, краще концентруватися", - відзначає Крейг Найт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас