Газ для українців не подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ для українців не подорожчає

Енергетика
800
Нацкомісія з регулювання енергетики (НКРЕ) не збирається в 2011 році підвищувати ціну газу для населення і підприємств теплокомуненерго, повідомив її голова Сергій Тітенко.
Зате з 4 кварталу газ подорожчає для промспоживачів і бюджетних організацій, але наскільки, поки невідомо, все залежатиме від ціни газу для України з вересня, роз'яснив Тітенко.
На думку незалежного експерта Володимира Саприкіна, до жовтня "Нафтогазу" вдасться домовитися з російським "Газпромом" про нижчу ціну на газ, тому піднімати його ціну для населення і комунальників не буде потреби. Але навіть якщо не вдасться - держава має право перенести цінове навантаження з населення на підприємства, головне - не збільшувати дефіцит держбюджету. "Також уряд звернувся до МВФ з проханням скасувати вимогу про підвищення ціни на газ для населення як умову отримання кредиту, але відповіді поки немає", - каже Саприкін.
А от міністр ПЕК тіньового Кабміну Олександр Гудима вважає, що заява Тітенко нічого не значить і покликана заспокоїти населення: "З настанням опалювального сезону (15-16 жовтня) до цього питання повернуться, і якщо Кабміну не вдасться домовитися з Росією про зниження цін на газ, а з МВФ - про одержання траншу в $1,5 млрд без подорожчання газу для населення (а те й інше малоймовірно), то восени будуть зовсім інші заяви - про вимушену необхідність підвищення цін на газ і тарифів на тепло".
Нарешті, аналітик МЦПД Олександр Жолудь говорить, що доходів від підвищення тарифів на газ для промисловості все одно не вистачить, тому газ для народу таки подорожчає на 20-30%. "Єдиний порятунок - субсидії малозабезпеченим", - вважає експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас