Аналітики: глава ЄЦБ дав зрозуміти, що економічне зростання в єврозоні сповільнюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: глава ЄЦБ дав зрозуміти, що економічне зростання в єврозоні сповільнюється

Казна та Політика
248
Глава Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше на прес-конференції в четвер не тільки позначив посилення активності регулятора в боротьбі з кризою, але і дав зрозуміти, що темпи економічного зростання в єврозоні сповільнюються, вважають аналітики.
"Регулятор змінив свої оцінки економіки (в серпні) в порівнянні з липнем. ЄЦБ поставив більший акцент на невизначеності, яка оточує прогнози зростання. Фрази (Тріше) "невизначеність надзвичайно висока" і "ризик зниження міг посилитися" були чіткими сигналами погіршення економічного прогнозу", - вважає аналітик ING Карстен Брзескі.
"Заяви глави ЄЦБ додають негативу (ринків). Зокрема, він зазначив уповільнення темпів економічного зростання, а також сказав, що за фінансову стабільність країн Євросоюзу відповідає уряд, що фактично означає зняття з себе відповідальності", - пише аналітик "Інвесткафе" Антон Сафонов.
ВВП єврозони виріс у I кварталі на 0,8%. Дані за темпами зростання в II кварталі, за словами Тріше, "очікувано нижчі" за цей рівень.
Рада керівників ЄЦБ у четвер залишила основну ставку без змін - 1,5% річних. Однак було вирішено продовжити до 17 січня дію антикризових заходів для підтримки ринку - зокрема, щодо викупу держоблігацій країн єврозони і щодо проведення низки операцій кредитування банків. Регулятор пролонгує ці заходи на три місяці, попередній період їх функціонування завершувався в жовтні. "По суті, не було необхідності схвалювати рішення сьогодні. Воно було потрібно лише у вересні", - відзначає Брзескі.
Збільшені побоювання з приводу стабільності економік Італії та Іспанії змусили главу Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу випустити напередодні спеціальну заяву. У ній говорилося, що зростання прибутковості за бондами цих країн відображає не проблеми цих економік, а лише зростання побоювань інвесторів щодо спроможності єврозони боротися з кризою. У четвер Баррозу направив владі ЄС листа, закликаючи її якомога швидше втілювати в життя заходи, вжиті в ЄС з ліквідації наслідків кризи, а також переглянути параметри ЕФФС і тимчасового механізму фінстабільності з можливістю збільшення їх обсягу. Заява Тріше про продовження нестандартних операцій підтримки банківського сектора і ринку суверенних бондів могли бути також спрямовані на заспокоєння ринків і завірення їх у тому, що єврозона здатна відповідати на розвиток кризи.
ЄЦБ також вирішив провести 10 серпня аукціон з надання коштів банкам на півроку, хоча, як правило, термін надання кредитів на аукціонах ЄЦБ не перевищує трьох місяців.
"Анонсування пролонгації (антикризових заходів) і, більш того, цей піврічний аукціон показує, що ЄЦБ повернувся до антикризового управління", - вважає аналітик ING.
Крім того, слова Тріше про програму викупу суверенних облігацій з ринку можна розцінювати як підтвердження повернення регулятора до цих операцій після кількох місяців простою. Глава ЄЦБ у четвер відмовився підтвердити припущення учасників ринку, що цього тижня регулятор знову почав скуповувати держоблігації країн єврозони, заявивши лише, що все буде зрозуміло зі звіту, який вийде в понеділок. Регулятор щопонеділка публікує звіт про обсяг угод за минулий тиждень.
"Проте залишається питання - чи є обсяг покупок регулятором достатнім для значного зниження прибутковостей паперів периферійних країн?" - розмірковують аналітики ING.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас