Бюджет наповнили сльозами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет наповнили сльозами

Казна та Політика
1148
Державне казначейство України оприлюднило оптимістичну статистику бюджетних надходжень за 7 місяців поточного року. Разом з тим експертні підрахунки можуть істотно зіпсувати офіційну райдужну картинку.
Згідно з оприлюдненими даними, у січні-липні 2011 р. доходи державного бюджету України склали 168,75 млрд. грн., що на 23,9% більше, ніж за відповідний період 2010 р. При цьому надходження до загального фонду держбюджету склали 142,892 млрд. грн., перевищивши аналогічний показник 2010 р. на 30,5%. Податкові ж надходження до загального фонду досягли 131,071 млрд., що на 48,5% перевищує відповідний показник минулого року.
Крім того, за аналізований період відшкодовано ПДВ на 25,416 млрд. грн., у тому числі здійснено автоматичне відшкодування ПДВ 161 платнику на суму 6,238 млрд. З них 1,743 млрд. грн. повернуті 138 платникам лише в липні.
Разом з тим, нагадує генеральний директор дослідницького центру БЕСТ Валерій Гладкий, йдеться про номінальний зростанні доходів, який сам по собі нічого не значить. При обчисленні реального росту потрібно враховувати рівень інфляції оптових цін і динаміку ВВП за відповідний період.
За даними Державної служби статистики, зростання оптових цін за січень-червень 2011 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року склав 19,9%, при цьому ВВП у другому кварталі виріс на 3,8% порівняно з другим кварталом 2010 м. Таким чином, реальне зростання доходів держбюджету за 7 місяців становить 0,2%, а позитивна динаміка доходів загального фонду - 6,8%. При цьому вражає уяву цифра у 48,5% зростання податкових надходжень перетворюється на скромні 24,8%.
Хоча, як зазначає екс-заступник міністра фінансів Олександр Савченко, зазначені темпи зростання - далеко не межа для українських реалій. За такої динаміки докризовий рівень прибутковості бюджету може бути досягнутий не раніше 2012 р.
Разом з тим зафіксоване Держказначейством зростання було очікуваним і стало реальністю завдяки цілому ряду причин. По-перше, п'ятдесят відсотків зростання забезпечила детінізація малого бізнесу в результаті вступу в силу Податкового кодексу. "ПП-шники змушені були піти від оптимізаційних схем і "засвітити" фінансові потоки, які, в свою чергу, були обкладені податками", - констатує експерт. Крім того, зростанню бюджетних доходів сприяють позитивні тенденції в промисловості та сільському господарстві. Не останню роль відіграє збільшення товарообігу.
Не останню скрипку в бюджетному марші грає і розпочата пенсійна реформа. "Багато охочих вийти на пенсію просять роботодавців вказувати в бухгалтерській звітності велику зарплату, що, відповідно, веде до збільшення оподатковуваної бази", - розповідає пан Савченко.
Не викликають сумнівів у експерта і високі темпи збору податків (48,5%). Поясненням може служити низька база порівняння. Так, нагадує співрозмовник, напередодні президентських виборів 2010 р. податки були зібрані авансом, що зумовило істотне зниження надходжень в наступному періоді, з яким зараз йде порівняння.
Крім того, каже головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, аналогічно до попередніх місяців зростання податкових платежів в чомусь пов'язане із загальним відновленням економіки. Хоча за результатами першого півріччя викликало питання різке зростання надходжень податку на прибуток (+50% рік до року за перше півріччя 2011 р. в порівнянні з +23% у першому кварталі 2011 р.), оскільки істотного збільшення корпоративних прибутків у звітному періоді не відзначалося . Швидке зростання імпорту також сприяло поліпшенню бюджетних показників - податки на імпортовані товари, в першу чергу ПДВ, складають третю частину всіх надходжень до держбюджету. "При цьому бюджетні дані говорять про поліпшення ситуації з відшкодуванням ПДВ: починаючи з травня, щомісячне відшкодування становить 4,3-4,6 млрд. грн., що є найбільшим показником з вересня 2009 р.", - розповідає економіст. При цьому обсяги відшкодування в автоматичному режимі - близько 50% загальної суми в червні і 40% у липні - як і раніше нижчі за 60%-ий поріг МВФ, встановлений на кінець першого півріччя.
Що ж до неподаткових платежів, то, за даними пані Бєлан, у липні вони різко зросли. Зокрема, до загального фонду надійшло близько 4 млрд. грн. неподаткових платежів, порівняно з 6,2 млрд. за попередні шість місяців. "Можливо, таке зростання пов'язане з перерахуванням прибутку НБУ", - припускає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас