Азаров хоче створити в Україні єдиний центр гірської безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров хоче створити в Україні єдиний центр гірської безпеки

Казна та Політика
266
Аварії на шахтах в Суходольську і Макіївці змусили уряд замислитися про необхідність створення єдиного центру гірської безпеки. Однією з перешкод для контролю за безпекою робіт на шахтах сьогодні є результати роздержавлення вуглевидобувної галузі
"Довіряти системам безпеки на самих шахтах далі не можна. Бо шахти у нас різних форм власності: і державні, і приватні, і орендні, і концесійні. Іноді державний нагляд натикається на перепони дотримання норм безпеки. Треба створювати єдиний центр гірської безпеки. Встановлювати на шахтах незалежні телекомунікаційні системи контролю та спостереження, які будуть в онлайновому режимі передавати об'єктивну інформацію в такий центр", - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні Кабміну. За його словами, необхідно підвищити вимоги до технічної безпеки та рівень відповідальності за їх дотриманням "аж до введення більш жорстких законодавчих норм". "Потрібно виділити необхідні кошти на технічне переозброєння гірничо-рятувальних служб та вдосконалити їх організацію", - додав він.
Нагадаємо, 29 липня в Суходольську Краснодонського району, на шахті "Суходольська-Східна", на глибині 915 м стався вибух. За останніми даними, 26 з 28 гірників, які перебували на аварійній ділянці, загинули. Того ж дня сталася аварія на шахті імені Бажанова в Макіївці Донецької області, в результаті якої загинули 11 людей. Серед причин аварій називалися як людський фактор, погане провітрювання, так і несправність захисної апаратури. Втім, ці версії належить перевірити. Незабаром стануть відомі остаточні висновки урядових комісій. Державний комітет з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Гірдержпромнагляд) тим часом проводить позапланову перевірку умов експлуатації підйомних споруд та шахтних копрів. Зокрема, ретельно перевіряються технічний стан і можливість подальшої експлуатації баштових копрів, подібних на зруйнований на макіївській шахті ім. Бажанова. На сьогоднішній день таких споруд в Україні - 49. Через тиждень в Кабміні планують розглянути питання безпеки шахт на спеціальному засіданні.
За 20 років в Україні на шахтах загинуло близько 5000 гірників. У 2001 р. аварія на шахті ім. Засядька забрала життя 55 чоловік. У 2002 р. на шахті "Україна" - 35 загиблих, в 2004 р. на шахті "Краснолиманська" - 37 загиблих, у 2007-му - на шахті ім. Засядька загинули 106 гірників. Українські шахти поряд з китайськими вважаються найнебезпечнішими в світі.
"Коли президент Янукович сказав, що пан Ахметов заплатить сім'ям загиблих шахтарів, він дав зрозуміти, що держава не в змозі боротися з аваріями, які останнім часом мають місце в українській вугільній промисловості. І ті заходи, які пропонує прем'єр Азаров, є лише маленькою частиною необхідних заходів у вирішенні даної проблеми. Вони не є визначальними, які давали б упевненість, що жертв і аварій буде менше", - сказав "i" міністр енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима. Він зазначив, що розмови про необхідність підвищення безпеки українських шахт активізуються після аварій, "а через тиждень про це знову забувають до наступної аварії з людськими жертвами". Парламентарій також нагадав, що якщо йдеться про шахти з приватною формою власності, то ні для кого не є секретом, що для збільшення ефективності вуглевидобутку шахтарі змушені відключати системи безпеки, які сигналізують про загрозливий рівні метану. Він переконаний, що для вирішення проблем у вугільній промисловості необхідні комплексна державна програма і належне фінансування. "Тільки жорстке законодавство може змусити таких людей, як Звягільський, Ахметов, вкладати гроші в безпеку "забійних" шахт", - додав він. Заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев також скептично оцінює ініціативу уряду. "Ніхто не буде реалізовувати ці програми, тому що вони зажадають величезних коштів", - сказав "i" експерт. "Не виключено, що всі т. зв. "Суперсистеми" покликані стати або "чорною дірою", куди підуть бюджетні кошти; або "годівницею" для окремих компаній, які виробляють подібні системи оперативного реагування", - зазначив пан Рябцев. За його словами, наразі найбільш правильним рішенням було б просто дотримання правил техніки безпеки на шахтах, "адже більшість аварій є наслідком людського фактора", додав він. На думку експерта, підвищити рівень безпеки на вугледобувних підприємствах можна, якщо вдасться змусити власників дотримуватися правил, які вони в гонитві за надприбутками ігнорують.
Раніше перший заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко (Партія регіонів) заявив, що Україна повинна активізувати міжгалузеву співпрацю з країнами-членами ЄС у сфері підвищення безпеки шахтарської праці. За його словами, для зниження рівня травматизму та подальшого розвитку галузі необхідно здійснити ряд реформ, зокрема, щодо цільового фінансування видаткових статей на оновлення обладнання і підвищення якості медичного обслуговування працівників галузі. Необхідні кошти Україна може залучити за рахунок адресного фінансування програм в рамках міжгалузевого співробітництва з ЄС та Єврокомісією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас